BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

27/09/2023 - OVER DE BASKETDOELEN OP DE MARKT

Tijdens het eerste coronajaar werden basketdoelen op de Markt geplaatst.  De sportzaal werd gesloten maar we vonden het toch belangrijk dat onze kinderen konden blijven sporten.

De basketdoelen werden goed onthaald en we beslisten om die te laten staan, corona of niet.  

 

Een aantal marktbewoners vindt de doelen echter storend en hebben een brief geschreven naar de Vrederechter om het weghalen van de basketdoelen te bekomen.  Vorige week was de zitting waarop ik aanwezig was.  Beetje vreemd om als burgemeester voor de vrederechter te moeten verschijnen, maar soit, we hadden een goed gesprek onder "buren".  Ik had liever eerder een gesprek gehad op het Gemeentehuis, mijn deur staat altijd en voor elk open.

De buurtbewoners hadden eveneens een petitie bij met naar eigen zeggen, 85 handtekeningen van omwonenden van de Markt.  Men wou de petitie echter niet overhandigen, maar men stelde dat de ondertekenaars allen het weghalen van de basketdoelen eisten.  Een petitie heeft natuurlijk weinig zin als degene voor wie de petitie is bedoeld, ze niet mag inzien.

De buurtbewoners stellen in het algemeen dat het basketballen hun rust stoort, zowel overdag als 's nachts, dat basketballen thuishoort op een basketveld en dat er regelmatig ballen tegen private eigendommen of terrassen van horecazaken terechtkomen.

Mij lijkt het dat enkelingen de rust van de Moeren zoeken in het hart van onze toeristische gemeente.  Ik heb 't daar wat lastig mee.  We kunnen niet aan de ene kant ons beklag doen dat jonge gasten teveel op hun X-box in de zetel hangen, en aan de andere kant hun buitensportactiviteiten wegnemen.  

Tijdens de zitting bij de vrederechter kon er geen verzoening worden bekomen.  De basketdoelen zullen er blijven staan.

 

Het klopt dat er af en toe overlast is door de basketdoelen.  Als daar 's nachts om 3h een aantal pipo's staan onnozel te doen en lawaai te maken, dan is dat inderdaad bijzonder storend voor de buurt en is dat pure overlast.  Maar het is jammer dat door het gedrag van enkelingen vele sportievelingen zich zouden moeten aanpassen.

 

Op 12 juli 2021 werd in het politiereglement opgenomen dat er geen balsporten mogen worden beoefend op de Markt (zoals op de Esplanade) tussen 22h en 08h.  Bij de politie werden sindsdien een tiental klachten geregistreerd, waaronder 1 dit jaar.  De buurtbewoners nuanceren door te stellen "dat de politie toch niet langskomt als we bellen".  

 

Om een goed nabuurschap na te streven zal het lokaal bestuur duidelijker ter plaatse communiceren dat balsporten verboden zijn tussen 22h en 08h.  Het is uiteraard aan de omwonenden om bij nachtelijke overlast contact op te nemen met de politie. 

We zullen dit dan ten gepasten tijde evalueren.

 

We hopen daarmee tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de buurtbewoners en dat we met z'n allen in peis en vree kunnen blijven genieten van elkaar.  Want zo'n groot probleem moet dat allemaal niet zijn.