BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

22/03/2023 - EERSTE SPADESTEEK WESTERPUNT


Mijn woordje naar aanleiding van de eerste spadesteek

 

Uiteraard ook van mijnentwege van harte welkom op deze machtige plek die ons strand wel is.  De waarde van de plek is nauwelijks te beschrijven. 

 

Het strand is hier altijd geweest, en zal er altijd zijn. 

De ritmiek van de golven, het waaien van de wind, het komen en gaan van getijden – die vaste gegevens zullen er altijd zijn.

 

Wij, daarentegen, mensen, zijn er slechts even.  Onze passage is tijdelijk.  We hebben het geluk om tijdens ons verblijf op deze aardkluit van al dat moois te kunnen beleven.

 

 

Dat betekent ook dat we die plek moeten omarmen, en dat we er ons moeten over ontfermen.

Het strand, onze leefomgeving, vraagt respect, bewondering en ook … een stukje nederigheid.

 

 

Het Westerpunt wordt een plek waar we die nederigheid zullen voelen, die bewondering zullen uitstralen en waar we het strand en onze duinen kunnen beleven.

Hoe impressionant het Westerpunt ook belooft te worden, hoe nietig het ook zal zijn ten opzichte van moeder natuur.

 

 

Beste aanwezigen, we mogen preus zijn.  Preus dat we dit moment kunnen houden.  Preus zijn op elkaar. 

 

 

Het ontwerp van het Westerpunt is impressionant, het vergunningstraject is dat des te meer. 

 

Menigeen verklaarde de burgemeester zot, toen hij een uitkijkpunt wou bouwen op het strand.  Eén van de aanwezigen hier, ondertussen overtuigd, zei me letterlijk: het wordt vooral uitkijken naar de reactie van de adviesverlenende instanties over je uitkijkpunt …

 

En kijk, we staan hier.  Initieel hadden we een punt bovenop de duintoppen in ons gedacht.  Een grote, mooie trap die strandwandelaars zou leiden naar een bescheiden uitkijkplatvorm.

Bij een eerste plaatsbezoek waren een aantal adviesverleners, op zijn zachtst gesteld, weinig enthousiast.  Maar, men wou meedenken.

 

En zo geschiedde.  Ere wie ere toekomt: het was Mevr Strobbe, van het Agentschap Erfgoed, die me zei: "en moest ge dat ding nu eens hier bouwen, burgemeester".  Wie verschillende GIS kaarten op elkaar zal leggen zal zien dat het Westerpunt wordt gebouwd net binnen de ene zone, en net buiten de andere. 

 

Het Westerpunt toont aan dat als alle neuzen in dezelfde richting staan, Vlaamse, Provinciale en Gemeentelijke overheden tot veel in staat zijn.  Ik ben er u echt dankbaar voor, er is dus nog hoop!

 

 

Het behoeft geen betoog dat het Westerpunt niet zou gebouwd kunnen worden, zonder het extra duwtje vanwege de provincie.  Elk lokaal bestuur moet momenteel keuzes maken.  Keuzes waar het facultatieve moet worden afgewogen ten opzichte van het noodzakelijke.  Gelukkig is het lokaal bestuur van De Panne koppig van aard en konden we beroep doen op elke partner in het project om elkaar over de streep te trekken.  Bij deze nogmaals mijn hartelijke dank aan alle partners.

 

 

Het is met genoegen, en met jeukende handen, dat we vandaag overgaan tot de eerste spadesteek voor het Westerpunt.  Ik wens de aannemer, de architect en onze gemeentelijke diensten veel succes met de bouw van ons Westerpunt!

 

Dat de bouw vlot en veilig moge verlopen, ik nodig u graag uit tot de eerste spadesteek!