BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

15/11/2023 - ALARMDREMPEL WATERPEIL KANAAL

 

Door de regenval van gisteren is het waterpeil in het kanaal Nieuwpoort - Duinkerke, dat in Adinkerke passeert, overschreden.   De alarmdrempel ligt op 3.00 m TAW.  Je kan de waterstand overal in Vlaanderen volgen via https://www.waterinfo.be/Themas#item=overstroming/actueel 

 

Deze hoge waterstanden in het kanaal zorgen ervoor dat andere kanalen, grachten (zoals het Langgeleed) onvoldoende water naar het kanaal kan afvoeren, en dat daardoor landerijen onder water komen te staan.  De grond is helemaal verzadigd, dus die spons is vol.  Elke druppel regen die nu valt, moet naar de zee.  Enkele dagen droog weer zou deugd doen.

Ook lokaal kunnen enkele eigendommen wateroverlast hebben.  

Deze wateroverlast valt uiteraard niet te vergelijken met de wateroverlast in het ijzerbekken of in Noord - Frankrijk.  Daar staan honderden Ha en huizen onder water.

Bij elk laag water in zee, wordt zowel in Nieuwpoort als in Duinkerke water weggevoerd via de sluizen en pompen.   "Mageteaux" (een recent project om water in Duinkerke weg te krijgen naar zee) werkt goed en is heel efficiënt.  Zolang de Fransen dit middel blijven inzetten, is er geen acuut gevaar voor nóg hogere waterstanden en bijkomend overlast.