BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

100 JAAR AQUADUIN

 

Je watermaatschappij is 100 geworden.  En da's best wel waardevol.

Ik mocht als burgemeester de viering op het domein Cabour inleiden.  Aquaduin is in Cabour ontstaan, in 1924.

Ik geef je m'n woordje mee.

 

8:50

Welkom

  • Als brgm
  • Als lid rvb
  • Als vz historisch comité

 

 

 

Hier is de drinkwatermaatschappij in 1924 ontstaan, toen na de eerste WO de primitieve drinkwaterinstallaties werden overgenomen van het Belgisch Leger, die op deze site de troepen voorzag van het nodige drinkwater.  Er kon toen amper 250 m³ worden gewonnen dat via door het Britse leger geleverde stalen buizen werd verdeeld.

De intercommunale werd opgericht door de gemeenten De Panne, Adinkerke, Nieuwpoort, Oostduinkerke en Veurne.  Algauw vonden de eerste moderniseringen plaats en kreeg het drinkwaternet in de streek vorm.   De eerste watertoren "Moeder Lambic" werd gebouwd.

 

De expansie van het kusttoerisme zorgde ervoor dat extra capaciteit nodig was.  In 1934 vervoegde ook Koksijde de maatschappij en werd in St André voorzien van nieuwe en moderne installaties .   Tijdens de WOII werden heel wat installaties vernield maar de maatschappij kon na de oorlog snel overgaan tot verdere modernisering van de winning en de verdere uitbouw van het netwerk.

Om bijkomende winningen te kunnen realiseren, verwierf de maatschappij vele honderden HA natuurgebieden zodat ook de eerder rurale in het hinderland gelegen gemeenten, konden worden voorzien van water.

 

Tijdens de volgende decennia, en in feite tot op vandaag, werd blijvend geïnvesteerd in de productie van lekker kraantjeswater voor de hele streek.   Op vandaag is Aquaduin een vooruitstrevend bedrijf waar we met z'n allen trots mogen op zijn.

 

Deze site Cabour, een kleine 100 HA groot, is trouwens één van de best bewaarde duingebieden van noordwest - Europa  met een grote ecologische waarde en een unieke vegetatie.  Naast deze waardevolle natuurwaarden vind je er ook restanten van het militaire hospitaal uit de WOI en de verdedigingsstructuren uit de beide WO, als ook de veldbatterij Adinkerke, die net zoals de hele site beschermd is als waardevol Erfgoed.

 

De eigenlijke juridische naam van de drinkwatermaatschappij is nog steeds de Intercommunale Watermaatschappij Veurne Ambacht.  Omdat dit een mondvol is, kreeg de maatschappij onlangs een nieuwe roepnaam Aquaduin, die in feite weergeeft waar de maatschappij voor staat: productie van water uit de duinen.

Terwijl de winning destijds eerder om ambachtelijke wijze verliep, is de maatschappij uitgegroeid tot een modern bedrijf, dat zeker zijn mannetje kan staan tussen de grote spelers.  Dat is de verdienste van vele gepassioneerde medewerkers, die over vele decennia pionierswerk hebben verricht.

Vele van die medewerkers verenigen zich tot op vandaag nog in het Historisch Comité.  Dat comité bestaat uit gepensioneerde medewerkers van de maatschappij.  Zij beheren met veel ijver, kennis en een stukje nostalgie deze site.   Sommigen onder hen werkten hun hele professionele carrière voor de maatschappij zijn werkelijke ambassadeurs voor onze maatschappij.  Tijdens deze viering breng ik dan ook graag hulde aan de vele medewerkers van onze fijne intercommunale.  Het zijn de medewerkers van vroeger én van nu die ervoor zorgen dat we thuis zorgeloos onze kinderen van lekker, gezond én goedkoop drinkwater kunnen voorzien, dat onze rioleringsstelsels goed worden beheerd en dat onze natuurgebieden de groene longen blijven vormen voor inwoners en bezoekers.

 

Aquaduin is een relatief kleine speler in een beperkt landschap.  Het is lokaal sterk verankerd door die kleinschaligheid.  Het leidingnetwerk, de installaties, de rioleringen: nagenoeg elke medewerker kent het netwerk bij wijze van spreken uit het hoofd.  Zelfs de leden van de raad van bestuur weten bijna elke aansluiting en rioolputje te lokaliseren.

Die kleinschaligheid leidt er toe dat de maatschappij snel beslissingen kan nemen en kan inspelen op nieuwe tendensen.  De beslissingsprocessen verlopen snel, en dat resulteert in een maatschappij die tot op vandaag, en ook in de toekomst aan de top staat voor wat betreft de procesmatige aanpak van waterwinning.  Het is niet voor niets dat Aquaduin vele buitenlandse studiereizen ontvangt en een gegeerde partij is om kennis met elkaar te delen.

Als leden van de Raad van Bestuur, en afgevaardigden van onze inwoners, mogen we daar trots op zijn.  Aquaduin is een toonbeeld van Westvlaamse ijver, een combinatie van noeste arbeid op het terrein en brains achter de tekentafels. 

 

In een soms kafkaiaans kader van provinciale, Vlaamse, federale en Europese regelgeving zal het in de toekomst vooral een uitdaging zijn om blijvend in te zetten op deze bijzondere vorm van drinkwaterproductie. 

In een periode waarin de watertafels de ene dag veel te laag staan, en de andere dag heel de streek dreigt te verzuipen, is het voor iedereen wat zoeken om nieuwe projecten vergund en gerealiseeerd te krijgen.  Soms spreekt de ene regelgeving de andere tegen, en het zal vooral van Vlaamse beleidsmakers afhangen om een duurzaam industrieel kader te creëren waarin natuurbeheer en drinkwaterproductie hand in hand blijven gaan.

En, vooral, om die kleinschaligheid te bewaren waardoor Aquaduin zich kan blijven ontwikkelen als pionier voor een duurzame drinkwaterproductie.

 

Kraantjeswater lijkt voor ons allen een evidentie, maar is dat niet.  Als we zien welke weg onze maatschappij heeft afgelegd om te staan waar we op vandaag staan (van deze eerder ambachtelijke site tot het hightech karakter van de nieuw geplande ontziltingsinstallatie aan de Ganzepoot), dan kunnen we alleen maar pleiten voor een verstandig gebruik van dat kostbare goed en ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van ons lekker kraantjeswater uit eigen streek.

 

De Panne is trots de start de start te kunnen geven van deze 100 - jarige viering.