BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

25/03/2022: DE PANNE EN OEKRAÏNE

Onze gemeente bereidt zich voor op de opvang van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne.  Onze sociale diensten hebben de voorbije dagen en weken hard gewerkt om alle beschikbare informatie te vertalen naar concrete acties.

Op vandaag verblijven een tiental Oekraïense vluchtelingen bij particulieren thuis.  De meeste mensen raakten tot in De Panne via kennissen of een parallelle circuit.  

-

De belangrijkste uitdaging voor ons is huisvesting.  Als gemeente hebben we bitter weinig plaatsen waar we mensen kunnen onderbrengen.  Er zijn geen leegstaande kazernes, kloosters, hotels, ...  Als er in De Panne al leegstaande gebouwen zijn, zijn ze niet op korte termijn inzetbaar als opvangplaats.  We streven er immers naar om de mensen die we opvangen, in menswaardige omstandigheden te kunnen onthalen.  

Waar mogelijk streven we ernaar om mensen zoveel mogelijk gegroepeerd op te vangen: bij voorkeur een aantal gezinnen samen in een aantal wooneenheden in hetzelfde gebouw.  Een moeilijke zoektocht maar niet geheel onhaalbaar.  Hiervoor rekenen we op engagement en solidariteit van promotoren, eigenaars of exploitanten van woonaanbod.

Meer bepaald zoeken we aanbodplaatsen die minstens 3 tot 6 maanden beschikbaar blijven.

Volgende week wordt een oproep uitgestuurd aan de inwoners en eigenaars van een tweedeverblijf.  In De Panne zijn er om en bij 8000 tweedeverblijven, en die worden niet allemaal even intens gebruikt.  Sommigen staan zelfs al jaren leeg.  Om ons te helpen bij dat aanbod zullen we rekenen op de medewerking van de syndici uit onze gemeente.

-

Vele mensen hebben ons opvangplaats aangeboden in hun eigendom, binnen de gezinsomgeving, al dan niet via het systeem van #plekjevrij .  Ik ben hen daar bijzonder dankbaar voor. Ondertussen is het kader, waarin deze opvang kan gebeuren, duidelijk aan het worden.  Elke inwoner is vrij om mensen op te vangen binnen het gezin of de eigen woning.  We zullen elke reguliere en oprechte vorm van opvang faciliteren en begeleiden waar mogelijk.  We vinden het uitermate belangrijk dat mensen goed weten waar ze aan beginnen, welke voorwaarden er zijn en zullen iedereen met raad en daad bijstaan.

-

Naast "woningen" zijn we de zoektocht gestart naar buddy's.  Buddy's kunnen bijstand verlenen aan vluchtelingen, hen begeleiden bij hun zoektocht naar de draai in onze samenleving.  We weten dat we die buddy's zullen nodig hebben, dus registreer je zeker indien je je geroepen voelt: https://depanne.be/nl/welzijn/de-panne-helpt-oekraine/ook-jij-kan-helpen-word-buddy

ALLE INFO VIND JE OP: https://depanne.be/nl/welzijn/de-panne-helpt-oekraine