BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

11/07 - DRUKTEBAROMETER ZATERDAGMARKT

 

Vandaag was het bijzonder druk op de zaterdagmarkt.  De combinatie van het mooie weer en een aantal federale verplichtingen waaraan de markt dient te voldoen, zorgt voor problemen.  Er staat té veel volk aan te schuiven en in die wachtrijen is social distancing soms ver zoek.

De zaterdagmarkt is één van de beste markten van de kust.  Buiten coronatijden is het er in de zomermaanden op de koppen lopen en staan er meer dan 150 kramen.   

Om aan de maatregelen van de federale overheid te voldoen mogen maar een beperkt aantal kramen staan, moet het publiek worden beperkt en moet er een in- en uitgang zijn - vandaag de lange wachtrijen.  Net deze maatregelen leveren ons dus problemen op.   Aan de hand van deze parameters gaan we opnieuw aan de slag voor volgende edities.   Vandaag waren op de markt meer dan 6500 bezoekers!

 

Voor het eerst aan de kust was vandaag op de druktebarometer van Westtoer een oranje vlek te zien (zeer druk).  Een eerste analyse van onze eigen systemen (De Panne heeft bijkomende sensoren laten plaatsen) leert dat deze drukte in het centrum in eerste instantie toe te schrijven is aan de zaterdagmarkt en dat de drukte zich na de markt verspreidt naar strand en dijk.  Verdere analyse van de cijfergegevens en de juiste positie van de sensoren is in ieder geval nodig en zal ons veel info opleveren.

Vanaf volgende week zaterdag wordt het dragen van een mondmasker verplicht op onze zaterdagmarkt.  Vandaag al is het duidelijk dat veel mensen het maskertje sowieso dragen, nu het ook in winkels verplicht is geworden.   Goed zo.

 

Het drukste moment op de zaterdagmarkt is tussen 10 en 12 uur.  Je komt dus beter vroeger ... of wat later voor de "batjes" (-; .