BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

22/12/2022 - NUTTELOZE FRANSE GRENSCONTROLES E40 EINDELIJK OPGEHEVEN

UPDATE BERICHT (vrijdagavond) In de reacties op dit bericht is wat verwarring te lezen. De onderbreking op de autosnelweg ter hoogte van de "Aire des Moères" is wel degelijk weggenomen, zoals vermeld in het bericht. Maar blijkbaar werd de controlepost eerder deze week eerst weggenomen en enkele dagen nadien teruggeplaatst. Feit is: deze avond is er niets meer te zien, het verkeer dient niet langer de autosnelweg te verlaten en de "Aire des Moères" werd met betonblokken dichtgemaakt. Het kan echter altijd zijn dat de Fransen alsnog de komende tijd controles houden. Deze controles kaderen in de strijd tegen de mensenhandel.

Het woord "nutteloos" is dus misschien niet zo goed verwoord, toegegeven. 

groeten

 

-----

 

De controlepost aan de grensovergang op de E40 is eindelijk opgeheven.  

Maanden aan een stuk moest alle verkeer op de E40 richting op de parking van de "aire des Moëres" afrijden.  Te pas en te onpas werden er ook effectieve controles uitgevoerd waardoor er ellenlange files ontstonden op Belgisch grondgebied.  In deze files ontstonden met de regelmaat van de klok ongevallen, met als triest hoogtepunt een ongeval waarbij twee personen het leven lieten toen ze achteraan op een vrachtwagen in de file botsten.  Ik luidde herhaaldelijk de alarmbel betreffende de ontbrekende file-signalisatie op Belgisch grondgebied, gelukkig kwam het Vlaams Gewest na het dodelijke ongeval wel in actie en werd duidelijke file-signalisatie geplaatst.

De files waren niet enkel gevaarlijk, ze veroorzaakten uiteraard ook economische schade voor bezoekers, handelaars en hun personeelsleden.

De facebookgroep "Les Bons Plans de La Panne" onder leiding van Arnaud van Robaeys kaartte de problematiek herhaaldelijk aan bij de Franse pers, waar ze goed in slaagden.   Ook vanuit België werden er diplomatieke gesprekken gevoerd betreffende de nutteloosheid van deze grenscontroles.  In een Europa van vandaag zijn deze controles bovendien niet zo logisch.

 

Ik ben blij dat deze miserie eindelijk en letterlijk "van de baan" is.