BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

06/07 - DK - BUS RIJDT OPNIEUW

De DK Bus (lijn 20) rijdt opnieuw vanaf morgen, 07/07/2020.  De DK bus (20) is een gratis busverbinding tussen het station van Adinkerke en Frankrijk (Leffrinckoucke). De bus wordt gefinancierd door de CUD (Communaut√© Urbaine de Dunkerque) en door het bedrijfsleven in de CUD.

 

De CUD besliste tot opschorting van de lijn, gezien zij van de Vlaamse Overheid, De Panne en het bedrijfsleven aan onze kant van de grens een bijdrage verwacht voor de financiering van de lijn.

In Vlaanderen wordt het openbaar vervoer geregeld door de Vlaamse Overheid (De Lijn).  Lokale besturen kunnen het beleid mee helpen sturen via de Vervoerregio.  Een lokaal bestuur kan niet zomaar openbaar vervoer regelen, laat staan financieren.  Dat is dus anders bij ons dan in Frankrijk.

Tijdens een overleg tussen het lokaal bestuur De Panne, De Lijn, de vervoerregioraad Westhoek - waarvan collega Peter Roose de trekker is, de EGTS en het kabinet van Burgemeester Patrice Vergriete (Dunkerque), kwamen we overeen dat we de volgende maanden op zoek zullen gaan naar een structurele oplossing voor deze grensoverschrijdende busverbinding.  Persoonlijk hecht ik veel belang aan deze grensoverschrijdende busverbinding, die voor zowel Fransen als Belgen nog meer opportuniteiten kan bieden.

Makkelijk zal dat niet zijn, maar waar een wil is, is een weg.