BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

14/05 - BEWONERSKAARTEN VOOR DYNASTIELAAN


“Na de aanpassing van de parkeerreglementering vorig jaar ontvingen we heel wat suggesties van bewoners en tweedeverblijvers. We hebben geluisterd naar de verzuchtingen en starten vanaf dit jaar met bewonerskaarten voor de inwoners en tweedeverblijvers van de Dynastielaan. Dit doen we opnieuw als test, de resultaten van het invoeren van deze kaarten nemen we dan mee in het globale parkeerplan dat tegen 2022 wordt opgemaakt.”

 

Vanaf 1 juli kunnen bewoners van de Dynastielaan en de zijstraten in De Panne gratis parkeren nabij hun woning. De invoer van de bewonerskaart werd beslist op de gemeenteraad van 14 mei 2020. Deze nieuwe maatregel kadert in het meerjarenplan om het huidig parkeerbeleid te herzien en dient als test om zo’n initiatief eventueel later op grotere schaal uit te rollen.

 

De bewonerskaart komt er omdat de concessieovereenkomst met het parkeerbedrijf in De Panne langzaamaan ten einde loopt. De resterende jaren worden hierdoor nuttig gebruikt om een aantal maatregelen uit te testen in functie van een nieuw parkeerbeleid dat opgenomen is in het meerjarenplan.

 

Eén van de maatregelen die vorig jaar werden ingevoerd, is de uitbreiding van de betalende zone met de Dynastielaan (gedeelte van H. Consciencelaan tot en met Schuilhavenlaan) en met de zijstraten van de Dynastielaan. Na de invoering is er grondig geëvalueerd en uit de resultaten bleek dat de vraag naar bewonerskaarten in de Dynastielaan en haar zijstraten heel groot is. Vandaar de beslissing van de gemeenteraad om een bewonerskaart in te voeren om degenen met zo’n kaart vrij te stellen van het reguliere, betalend parkeren.

 

De bewoners krijgen geen fysieke kaart, maar een virtuele parkeerkaart die gecontroleerd wordt op basis van nummerplaten. Dit houdt in dat er per parkeerkaart slechts één nummerplaat toegekend kan worden. Er is een maximum van twee parkeerkaarten per woongelegenheid. De kaart kan enkel gebruikt worden in de Dynastielaan en haar zijstraten en niet in de rest van de betalende zone.

 

Per nummerplaat betaalt de bewoner 100 euro. Wie bv twee auto’s laat registeren, betaalt dus 200 euro per jaar (geldig vanaf 1 juli tot en met 30 juni). De verkoop van de parkeerkaarten verloopt via de door de gemeente aangestelde firma die instaat voor het beheer van het betalend parkeren.

 

Stéphane Buyens, schepen van Parkeerbeleid: “Van bij het begin van de corona lockdown hebben we De Panne volledig parkeer-gratis gemaakt om zo het comfort en de lokale economie van onze gemeente te bevorderen. Ook dit is een enorme financiële input want gedurende twee maanden met daarin de paasvakantie werd geen parkeergeld geïnd. Daar gaan we nu langzaam van afstappen om zo weer tot de normale regelgeving te komen en het uur gratis parkeren terug speelbaar te maken. We zijn tevens bezig geweest om de parkeervisie van de gemeente te verruimen naar een test van parkeer-abonnementen waar de Dynastielaan het eerst zal van kunnen gebruik maken. Later zijn we van plan om dit verder uit te werken naar de andere delen van de gemeente om zo een volledig vernieuwde versie van “parkeren in De Panne ”uit te werken. Wordt dus verder vervolgd.”