BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

11/02/22 - BOUW WESTERPUNT START IN SEPTEMBER


UPDATE 11/02/2022

Het College van Burgemeester en Schepenen gunde de uitvoering van de werken aan de firma Furnibo uit Veurne.  Een uitdagende opdracht voor deze betonspecialist: de locatie en vorm is geen cadeau.

De start van de bouw is voorzien in september 2022.  Indien alles verloopt volgens plan zullen de werken het hele najaar duren en kunnen we in het voorjaar 2023 lintjeknippen.

 

Het ontwerp van het Westerpunt is van de hand van het jonge architect-ingenieursbureau studio Moto en Mouton.  Zij wonnen een WIN - vorm wedstrijdprocedure van een 70 - tal andere kandidaten.  Voor dit project bekomt het lokaal bestuur een subsidie van 225 000 eur vanwege de Provincie West - Vlaanderen.

De bouw van het Westerpunt kadert in het Masterplan Strand en Zeedijk, één van onze belangrijkste beleidsdoelstellingen.  Ondertussen bespreken we samen met een hele hoop partners de mogelijkheden voor de bestaande recreatieve verbinding op de duinvoetversterking.

 

Het wordt ongetwijfeld één van de meest iconische plaatsen van onze gemeente.

 

--------

 

04/2020

Het Westerpunt is het resultaat van enkele jaren administratie.  Wat gestart is als een uitkijktoren (het was toen nog "De Westertoren") bovenop de duintoppen, is een kunstwerk geworden dat fungeert als uitkijkpunt aan de duinvoet.  Sedert 2015 heb ik aan het dossier getrokken.  Na 5 jaar dus een concreet project, op zich een conclusie waard.

Toen Westtoer het project HORIZON 2025 lanceerde, was dat ideaal om het project erin in te passen en te concretiseren.  Dank je, Westtoer en provincie West-Vlaanderen om mee aan de kar te trekken!

Er werd een compromis gevonden tussen verschillende adviesverlenende instanties (ANB, Erfgoed, MDK, Westtoer en lokaal bestuur De Panne, als bouwheer), waarvoor ik de inspiratie haalde op het strand bij Le Touquet.   Een uitkijkpunt bovenop de duintoppen was immers onbespreekbaar voor het ANB en vooral Erfgoed.  Maar misschien kon wel men leven met een punt ingebed in de bestaande duinvoetversterking?

Nog dit jaar start de vergunningsaanvraag, volgend jaar kan de bouw beginnen.  Ik hoop op een realisatie tegen volgend seizoen.   De bijgevoegde beelden zijn schetsen, het definitieve ontwerp kan nog wijzigen.

 

Het ontwerp van het Westertoren is van de hand van Studio Moto (architecture & scenography, http://www.studiomoto.be) en Mouton.  

Deze ingenieurs zou ik, door hun no-nonsense aanpak, direct mijn huis laten bouwen.