BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

21/07 - MONDMASKER OP DRUKKE PLAATSEN (AUB)

 

Eén van de komende dagen worden we ook aan de kust geconfronteerd met een uitbraak in de tweede golf.  Dat staat vast en kan onmogelijk worden vermeden.  Ik ben het getalm van hogerhand stilletjesaan beu aan het worden.

 

we kunnen twee dingen doen:

 

1. ernaar kijken zoals een koe naar een voorbijrijdende trein en wachten tot de hogere overheden te laat beslissen

of 

2. niet kijken naar wat een ander doet of niet doet en ... op safe spelen.

 

better safe than sorry 

 

Een lokaal bestuur kan niet strenger zijn dan de federale maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het covid-19 coronavirus.   Samen met de collega's binnen het Schepencollege willen we alsnog een versnelling hoger schakelen.

We rekenen op de burgerzin van onze inwoners, tweedeverblijvers én bezoekers en doen een oproep om het mondmaskertje te dragen op drukke plaatsen, ook in de buitenlucht.  Het is dus géén verplichting.

In eerste instantie zal dat op de Zeedijk en in het drukste stuk van de Zeelaan zijn.  Vanaf morgen 22/07 worden op deze drukke plaatsen "Safe Summer" bordjes geplaatst.  Op zich is het dragen van een mondmaskertje niet het grootste drama van de wereld.  En hoe meer mensen 't gaan dragen, hoe normaler het wordt.

 

Bij verplaatsingen binnen àlle openbare gebouwen wordt het dragen van een mondmaskertje verplicht, ook in de openbare toiletten en in àlle infrastructuur in eigendom of beheer van het lokaal bestuur, zoals sportclubs, zalen, ...  In het gemeentehuis is dat al verplicht sedert dag één van de corona-crisis en dat went perfect.  Deze verplichting gaat in vanaf morgen, 22/07.

 

Het lokaal bestuur De Panne stelt vanaf donderdag 23/07 "Safe Summer" stickers ter beschikking van handelaars of van wie wil. Voornamelijk aan HORECA - uitbaters raad ik de uitbaters héél sterk aan om bij elke verplaatsing binnen de zaak (bvb toiletgebruik) het mondmaskertje te verplichten voor klanten en bijkomend toe te zien op het ontsmetten van de handen.

 

Enkel als we met z'n allen aan dezelfde "Safe Summer" kar trekken, kunnen we een verschil maken.  

Ik wens je veel succes, en ... stay safe.