BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

09/03/2021 - GOE BEZIG DE PANNE!


't Mag gezegd worden: WE ZIJN GOE BEZIG!

De Panne legt bijzonder goeie coronacijfers voor - voor zover zulke cijfers ooit goed kunnen zijn, natuurlijk.  

Het is al even zo dat we als lokaal bestuur weten dat we bij de beste leerlingen van de klas zijn.  Onze eigen berekeningen sedert het begin van de pandemie leerden ons dat al.  En om zeker te zijn, lieten we onze eigen cijfers analyseren door een gespecialiseerd bureau.  En inderdaad: het klopt.

De Panne legt de beste cijfers voor van onze eerstelijnszone, van de streek én van alle kustgemeenten.  Ook binnen de provincie West-Vlaanderen zal De Panne bovenaan het lijstje prijken.  Driewerf Hoera!

 

Een daar mogen we met z'n allen verdomd trots op zijn.  We hebben als lokaal bestuur kosten noch moeite gespaard tijdens de zomermaanden, we zijn strenger geweest dan anderen en hebben de situatie tot nog toe altijd goed ingeschat.  Tot daar de pluimen op onze eigen hoed.  

De verdienste  zit 'm vooral bij onze inwoners en tweedeverblijvers.  Het is jullie verdienste, wees trots op jezelf!

De cijfers zijn op zich wel opvallend en zijn wat mij betreft extra studiewerk waard:

  • We zijn een drukke kustgemeente en hebben steeds een va - et - vient van bezoekers.  Mensen komen van heinde en verre bij ons op vakantie, komen naar opa & oma, op hotel, vakantiewoning of appartement.  De cijfers van De Panne en de westkust zijn volgens mij het bewijs: "veel volk staat absoluut niet recht evenredig aan veel besmettingen".  Mij lijkt eerder van belang: wat doen die mensen, hoe worden ze onthaald, welke faciliteiten worden hen aangeboden?
  • We zijn een grensgemeente.  In de Duinkerkse regio zijn incidenties (aantal besmettingen / 100 000 bewoners) te noteren van 450 / week.  10 Keer zo hoog als bij ons.  Dat heeft geen enkel effect gehad op onze cijfers, daar kunnen we toch niet meer om heen.  Ook het vele Franse personeel dat bij ons actief is, heeft slechts voor beperkte stijging in cijfers gezorgd.

Of ... zou het feit dat we in een hoekje wonen dan toch een voordeel zijn?  Mij lijkt dit plausibel.  De grens is gesloten.  Uit zee kunnen geen besmettingen komen. 

De Panne is het meest corona-proof hoekje van het land.  We gaan 't nog zelf gaan geloven!

 

En toch ... preek ik voorzichtigheid.  Morgen kan het tij keren en hebben we 't vlaggen.  We mogen dus een beetje stoefen, maar we moeten niet overdrijven.  

Als we deze cijfers kunnen aanhouden, dan mogen we op 't eind van het verhaal hard op onze borst kloppen.   En dan klinken we samen op ons groot, grandioos feest!  Beloofd!