BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

02/04 - 1200h - GEEN KLIKLIJN, GEEN HEKSENJACHT!

Een clevere journalist postte deze morgen het bericht dat Politie Westkust een kliklijn zou geïnstalleerd hebben om tweedeverblijvers die aan de kust zijn, te verklikken.  De andere media hebben dit klakkeloos overgenomen, zoals zoveel de laatste tijd.  Nu lijkt het alsof inwoners worden opgezet tegen tweedeverblijvers.

Informatie die best wat nuance kan verdragen.

Politie Westkust heeft GEEN kliklijn.  Het opgegeven nummer 058 53 30 00 is het gewone nummer van de Politie Westkust.  Men baseert zich op wat screenshots vanuit de Facebook - pagina van Politie Westkust, waarbij inderdaad aan mensen gezegd wordt dat men steeds kan bellen in dit verband.  Ik begrijp dat dit verkeerd kan worden geïnterpreteerd en dat dit beter moest geduid worden. 

 

Anderzijds is het wél zo dat we dagelijks nog tweedeverblijvers zien toekomen, die "van niets weten" en het toch wagen.  Men gebruikt alle truuken van de foor om excuses te vinden: verbouwingen, leveringen, een opgesloten hond, een tante in nood, de kaas in de frigo die zal bederven ... je kan het zo gek niet verzinnen.   Uiteraard is dit niet fair ten opzichte van wie zich wél houdt aan de opgelegde maatregelen.   Hiertegen dient te worden opgetreden.  Dit is geen heksenjacht maar handhaving van federale maatregelen.

 

Elke concrete vraag van een inwoner of tweedeverblijver wordt beantwoord, meestal direct.  Op het emailadres vragenvanburgers@depanne.be kwamen al meer dan 400 vragen binnen.  Bij het antwoorden proberen we zo duidelijk mogelijk de opgelegde regels weer te geven.

 

Als lokaal bestuur kozen we er heel bewust voor om in elke brievenbus van een tweedeverblijf, een brief te stoppen met de spelregels: wie hier is van voor 18 maart maart, kan blijven maar moet zich aan alle regels houden mbt. dringende en noodzakelijke verplaatsingen, zoals iedereen trouwens.   Wie toegekomen is nà 18 maart, kan gevraagd worden terug naar het thuisadres te vertrekken. 

Door de brief in de bus te stoppen van het tweedeverblijf, willen we vooral de mensen bereiken die hier NU zijn, terecht of onterecht.  Ik ga er van uit dat wie nu nog op zijn thuisadres is, ondertussen voldoende geïnformeerd is.  De brief is NIET verkeerd te interpreteren (https://burgemeestervandepanne.be/laatste-nieuws/02-04-0000h-7500-brieven-aan-tweedeverblijvers)

 

Indien de perceptie leeft dat in De Panne een heksenjacht wordt georganiseerd op tweedeverblijvers, dan is die perceptie verkeerd ontstaan buiten de wil van mezelf en van mijn collega's.  Bij deze ook een oproep om straf taalgebruik te mijden en wat meer respect te tonen voor elkaar, zowel door inwoners als door tweedeverblijvers!

't Is voor niemand plezant momenteel, hopelijk is 't snel voorbij en kunnen we binnenkort met elkaar terug genieten van ons mooie De Panne!