BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

19-02-21 BRITSE VARIANT IN DUINKERKE

In de media lezen we al enkele dagen berichten over de stijging van het aantal COVID - besmettingen in de regio Duinkerke.

Op vandaag ontbreekt nog steeds een directe informatielink tussen lokale besturen, in Frankrijk hebben de burgemeesters naar mijn aanvoelen nòg minder in de pap te brokken dan hier bij ons in Vlaanderen.  Zij zijn dus afhankelijk van de beslissingen van de préfectuur.  Er is wel informatiedeling tussen de politiediensten, wat een goeie zaak is.

 

De Franse préfectuur riep gisteren Belgen op om de ruime regio rond Duinkerke NIET te bezoeken, vanwege de exponentiële stijging van het aantal COVID - 19 gevallen, meer bepaald de Britse Variant.

Of men ondertussen ook vanuit Frankrijk de Fransen extra heeft opgeroepen om NIET naar België te komen, is een andere vraag.  Anderzijds moeten we vaststellen dat er weinig Fransen in het straatbeeld te zien zijn.

 

Ik ben in overleg met de Gouverneur en pleit voor strengere grenscontroles om zoveel mogelijk "va et vient" uit te sluiten.  Voor grensbewoners, in een regio van +- 20km zijn er wat soepeler toepassingen op het verbod op niet - essentiële verplaatsingen van en naar België.  Belgen gaan dus nog altijd vrolijk goedkoper water kopen aan de andere zijde van de grens, Fransen komen bij ons om tabak.

Een effectieve, tijdelijke sluiting van de grens, tot de situatie is opgeklaard, lijkt me dan ook aangewezen.  

Maar niet zo simpel als gezegd.

 

Een aantal grote bedrijven bij ons, alsook de dienstencheque - sector draaien voor een groot stuk op Frans personeel.  Die professionele va-et-vient zal je dus niet zomaar stil leggen.

 

Dus: moraal van het verhaal: WAAKZAAM ZIJN, en laat dat Franse water daar maar even in de rekken staan.