BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

22/08 - CORONACIJFERS DE PANNE

Enige tijd geleden kregen de lokale besturen meer inzicht in de coronacijfers in hun gemeente of stad.  

Op de zogenaamde "Zorgatlas" kunnen besturen ondertussen op wijkniveau nagaan waar mensen met een positieve testuitslag verblijven.

 

In De Panne is geen enkele inwoner positief getest geweest sedert 05 mei.  Da's best opvallend en op zich uiteraard goed nieuws.  In Vlaanderen zijn slechts een handvol gemeenten die deze cijfers vertonen (bvb Mesen, Sint Laureins) als ik de gegevens van Sciensano goed interpreteer.

 

Ik ben er van overtuigd dat onze inwoners het goed doen, de maatregelen goed opvolgen en geen domme stoten uithalen.  We mogen daar best wel trots op zijn.  Van in het begin van de corona-crisis zijn we als lokaal bestuur wat strenger geweest dan andere gemeenten en hebben we veel ingezet op de communicatie,  misschien zijn deze goeie cijfers een gevolg daarvan.  Maar 't kan ook gewoon toeval zijn.

Enerzijds is het gevaarlijk om met deze goeie cijfers te stoefen, want eens of anders zijn er ook in De Panne terug positieve gevallen en hebben we 't opnieuw aan onze frak. Anderzijds lijkt het me wel zo te zijn dat een lokaal bestuur, mits een goeie aanpak, wel een verschil kan maken.

In ieder geval: voor de zomer werd gevreesd dat "De Kust" als een superverspreider ging werken en dat nieuwe broeihaarden aan de kust zouden ontstaan.  Ook ikzelf was dat eigenlijk wel verwachtende.  Dat is niet zo gebleken, integendeel.

Waar we echter geen zicht op hebben, is het aantal mensen dat aan de kust ziek wordt / besmet wordt maar in de domicilie geregistreerd staat (thuis, dus) of het aantal mensen dat hier bij ons Covid 19 komt uitzweten.  Mij werden tijdens de hele vakantie slechts enkele gevallen gemeld, en dan nog betrof het een zeer kortstondig verblijf.  Maar, die gegevens hebben we dus niet.

 

Moraal van het verhaal: we zijn de zomer al bij al goed doorgekomen.  In De Panne is geen enkele inwoner positief getest geweest sedert 05 mei.  Dat KAN een positief gevolg zijn van de strenge aanpak en sterke  communicatie, maar 't kan ook gewoon toeval zijn en snel veranderen.

 

In ieder geval: doe zo voort, Pannenaars!