BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

22/07 - BIJKOMENDE PREVENTIEVE MAATREGELEN

Better Safe than Sorry

 

persbericht 22/07

 

De Panne neemt maatregelen in functie van verwachte tweede golf van de coronacrisis.

 

Naar aanleiding van de verwachte tweede golf van de coronacrisis, neemt het lokaal bestuur

De Panne enkele belangrijke maatregelen.

 

Mondmasker op drukke plaatsen

Op drukke plaatsen, ook in de buitenlucht dus, wordt het gebruik van het mondmaskertje sterk gepromoot. In eerste instantie wordt dat op de Zeedijk en in het drukste stuk van de Zeelaan bekend gemaakt door bordjes met een visual ‘mondmasker aub’ in combinatie met het opvallende Safe Summer logo.  Het lokaal bestuur doet daarbij een oproep op de burgerzin van zowel inwoners, tweedeverblijvers als van bezoekers.  

 

Burgemeester Bram Degrieck: “Het is duidelijk dat de hogere overheid de aanpak van een eventuele uitbraak zal overlaten aan de lokale burgemeester. Ik heb geen zin om te wachten zoals een koe die staat te kijken naar een voorbijrijdende trein, en wil NU reeds maatregelen nemen. Better safe than sorry!  Die tweede golf komt eraan, en daar zal de kust niet van gespaard worden.  Als we bepaalde scenario’s willen vermijden, dan moeten we vooral NIET wachten tot de hogere overheden komen met instructies.”

 

Mondmasker in gemeentelijke gebouwen

Daarnaast wordt het dragen van een mondmaskertje verplicht voor elke verplaatsing binnen een gemeentelijk gebouw, of binnen elk gebouw in eigendom of beheer van het lokaal bestuur.  Dat geldt dus ook voor de sportclubs, gebouwen en zalen die verhuurd worden, openbare toiletten... 

 

Burgemeester Bram Degrieck: “In het gemeentehuis en diverse andere gemeentelijke gebouwen doen we dat al langer en dat went best. In elk openbare gebouw dat door het lokaal bestuur beheerd wordt, wordt het mondmasker verplicht. De verplichting gaat vanaf vandaag in en zal streng gecontroleerd worden.”

 

Gratis Safe Summer communicatie voor horeca en handelaars

Horecazaken en handelaars krijgen de beschikking over stickers met duidelijke afspraken.  Deze stickers zijn vanaf morgen, donderdag 23/07/2020, beschikbaar. Ze kunnen gratis afgehaald worden aan de balie van het gemeentehuis of gedownload worden op www.safesummer.be . 

 

Burgemeester Bram Degrieck: “Ik roep handelaars en horecazaken op om bij elke verplaatsing binnen de horecazaak het mondmasker te verplichten en strenger toe te zien op het ontsmetten van de handen bij het betreden van de winkel of horecazaak.  Uitbaters zijn baas in hun zaak en bepalen dus zelf de spelregels.  Op vandaag zijn er trouwens al heel wat zaken die dit sowieso verplichten.”

 

Zaterdagmarkt tijdelijk opgeschort

De zaterdagmarkt wordt opgeschort tot en met 08/08/2020.  De marktkramers worden hier vandaag van op de hoogte gebracht.

 

Tweedeverblijversweekend van 12-13/09/2020 uitgesteld

Het tweedeverblijversweekend van september wordt verplaatst naar een latere datum.

 

Burgemeester Bram Degrieck: “Ik benadruk dat het belangrijk is om de ernst van deze tweede golf juist in te schatten. Als we nu ons verstand niet gebruiken en misschien wat strenger zijn dan van ons verwacht wordt, dan lopen we het risico dat het seizoen voor élk van ons volledig naar de vaantjes gaat.  Niemand van ons kan zich dit permitteren.  Ik roep dan ook bewoners, tweedeverblijvers en bezoekers op om de richtlijnen van het lokaal bestuur na te leven. Better safe than sorry!