BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

15/10 - OPEN BRIEF

Beste inwoners, tweedeverblijvers

 

Het ziet er niet goed uit.

De besmettingen in ons land stijgen bijzonder snel. Frankrijk en Nederland nemen drastische maatregelen, en er wordt verwacht dat ook onze federale regering morgen, vrijdag 16 oktober, bijkomende maatregelen zal afkondigen.

 

De Panne heeft de hele zomer lang geen besmettingen gekend, maar zoals voorspeld, ontsnappen we nu niet aan de dans. Ook in onze gemeente stijgen de besmettingen en gaat het heel snel. Op vandaag zijn in De Panne tussen 08 en 14 oktober 15 positieve gevallen geregistreerd. Vooralsnog zijn er weinig directe verbanden tussen de besmettingen en is er van grote clusters geen sprake. Maar, ik vermoed dat dit een kwestie van dagen zal zijn. Ook in scholen en in de kinderopvang zijn besmettingen vastgesteld bij zowel leerkrachten / begeleiders als bij kinderen / leerlingen. 

 

Vele besmettingen doen zich voor binnen het gezin. Het belang van snelle opsporing en voorzichtigheid bij sociale contacten kan niet genoeg onderstreept worden. Wees uitermate voorzichtig bij bezoek aan familie en vrienden. Beperk dit zoveel mogelijk, spreek zoveel mogelijk buiten af en vermijd zoveel mogelijk dichte contacten tussen generaties!

 

Ook aan de jonge gasten een warme, oprechte oproep: 't is enorm balen, maar jullie spelen momenteel een belangrijke rol in de verspreiding van het virus. Je kan nu even NIET bij elkaar op bezoek, handen shaken, en 't is niet de moment om een nieuw lief te zoeken. Wacht daar eftjes mee, die kerel of dat moksje loopt niet weg!

 

Wie zich niet goed voelt of symptomen vertoont blijft beter thuis en raadpleegt best direct de huisarts. Je arts zal beslissen wat dient te gebeuren.

 

Ondanks het coronavirus wil ik maximaal blijven inzetten op een zo normaal mogelijke samenleving. Als iedereen de maatregelen respecteert, kan dat best. We hebben het als burgers allemaal in eigen hand. Wat morgen of overmorgen zal geven, dat zien we dan wel. Er zijn korte beslissingslijnen en de Vlaamse en Federale overheid lijken beter georganiseerd. Ook ons lokaal bestuur is georganiseerd op wat mogelijks komen zal.

 

Het zijn zondermeer ambetante en ongeziene toestanden, maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat we ook in deze tweede golf erin zullen slagen om dat virus een halt toe te roepen. Zorg goed voor jezelf en je naasten!

 

 

Bram Degrieck, burgemeester