BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

11/06/22 - opening badseizoen, 40 jaar kustreddingsdienst ikwv

Op het strand van De Panne werd de aftrap gegeven van het badseizoen aan onze kust.  Dit jaar was De Panne gastheer voor dit mooie event, dat trouwens ook meteen het verjaardagsfeest (40 kaarsen) was voor de "Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen" - IKWV.  We ontvingen bijna 250 gasten in het prachtig kader aan de surfclub op het strand.  Bedankt voor de vlekkeloze organisatie en jullie enthousiasme!

 

IKWV organiseert en coördineert voor alle kustgemeenten de reddingsdienst op de stranden.  Meer dan 1400 redders bewaken niet minder dan 34km strand aan onze kust - geen enkel land doet beter!  

perstekst:

IKWV blaast 40 kaarsjes uit en zet het seizoen 2022 in met een spetterend verjaardagsfeest!

 

Op vrijdag 10 juni 2022 zet de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (kort: IKWV) traditiegetrouw het zomerseizoen in met een persconferentie. Dit jaar is IKWV te gast in De Panne en wordt de opening gekoppeld aan een groot feest voor haar 40jarig bestaan.

 

Klaar voor een schitterende zomer

Vanaf 15 juni kan je in elke badstad op minstens één redderspost veilig gaan zwemmen. De overige reddersposten openen op 1 juli. In totaal zullen er 82 reddersposten, verspreid over zo’n 34 km strand beschikbaar zijn voor alle badgasten.  Op de website www.ikwv.be/locaties kan je per gemeente nagaan op welke post(en) je terecht kan.

 

Hiep hiep hoera!

Dit jaar krijgt de opening van het seizoen een extra feestelijke dimensie: IKWV werd in februari
40 jaar en dat wordt gevierd met al haar partners en sympathisanten in De Panne.

Voorzitter Bert Gunst: “De voorbije jaren heeft de reddingsdienst een ware metamorfose ondergaan: het werkmateriaal is sterk geëvolueerd, de dienst werd steeds professioneler, er kwamen telkens meer bewaakte zones bij en ook de periodes waarbinnen de redders actief zijn, worden alsmaar uitgebreid.  Eén ding is echter onveranderd gebleven: het doel van de redders is nog steeds hetzelfde: ze waarborgen de veiligheid van de strandbezoekers.”

 

Dank aan onze partners

Dankzij de steun van de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse overheid, maar ook van de private partners AXA en  garage Unicars (Ford) kunnen we ook dit jaar opnieuw investeren in duurzaam materiaal en de kwaliteit van onze dienstverlening steeds verder uitbouwen en optimaliseren.

 

Quote scheepvaartbegeleiding?

“Mensen helpen en erger voorkomen, is wat we als verzekeraar elke dag doen. Net als de redders aan zee. Zij zijn wat ons betreft echte ambassadeurs van risicopreventie. Al te vaak onderschatten strandbezoekers de gevaren die zich kunnen voordoen. Dankzij het schitterende werk van de redders worden er levens gered. Als partner van deze helden van het strand, zijn we dan ook érg trots.”, zegt Etienne Bouas-Laurent, CEO AXA Belgium.

 

Preventie en sensibilisering

Voor het tiende jaar op rij worden er 750.000 gratis polsbandjes verdeeld. Deze bandjes zijn verkrijgbaar bij elke redderspost, maar ook op EHBO-posten, kantoren voor toerisme, badkarhouders,…

De redders zorgen ervoor dat de badgasten zich ook bewust zijn van de risico’s op zonnebrand, vragen aandacht voor het gevaar van diepe putten en strandhoofden en wijzen de strandbezoekers op het verzamelen en sorteren van hun afval op het strand. Hiervoor kunnen toeristen de gratis afvalzakjes gebruiken die door de redders in samenwerking met Fost Plus en OVAM worden uitgedeeld op het strand.

“Het blijkt jaar na jaar een uitdaging om de strandtoerist te bewegen om zorgzaam met haar/zijn afval om te gaan. De afgelopen jaren werden over quasi de hele strandzone sorteereilanden geïnstalleerd om het zo duidelijk en makkelijk mogelijk te maken. Vandaag willen we (Fost Plus, Ovam en IKWV) de toerist met deze communicatie een extra duwtje in de rug geven om ook op het strand te doen wat we met z’n allen thuis zo goed doen: sorteren van PMD en zo vermijden dat kostbare grondstoffen verloren gaan.”, aldus Fost Plus.

 

IKWV?

De Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (kortweg IKWV) is het overkoepelend orgaan dat de werking van de reddingsdienst aan zee coördineert voor onze 10 kustgemeenten. Ze verenigt de 10 kustgemeenten en de provincie West-Vlaanderen. Tijdens het komende zomerseizoen zullen meer dan 1400 strandredders instaan voor de bewaking van zo’n 34 km strand. In 2021 hielpen onze redders 395 baders en watersportbeoefenaars in moeilijkheden en kwamen ze 860 keer tussen voor verdwaalde personen.