BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

08/04 - COMPUTERS VOOR ÁLLE KINDEREN!


Mogelijks zullen de scholen na de Paasvakantie terug opstarten met een alternatieve manier van lesgeven.  Dat kan bijvoorbeeld afstandsonderwijs zijn.  Hiertoe is een computer nodig.

 

Omdat kinderen uit kwetsbare gezinnen vaak niet over een laptop beschikken, dreigen zij uit de boot te vallen.  Het lokaal bestuur wil alle kinderen dezelfde kansen geven en heeft daarom de nood aan laptops in kaart gebracht. 

De bevraging werd uitgevoerd in samenwerking met de scholen en onze eigen sociale diensten.

 

Schepen Michèle Vandermeeren: “Uitsluiting van kansarme kinderen moeten wij tegengaan. Ieder kind moet dezelfde kansen krijgen. Maar als je geen laptop hebt in huis, wordt dat een pak moeilijker.

 

In totaal betreft het 40 toestellen voor de kinderen uit De Panne.  Die werden ondertussen door het lokaal bestuur besteld en worden hopelijk nog voor het einde van de Paasvakantie geleverd. 

Zo krijgen alle kinderen dezelfde kansen en krijgt iedereen dezelfde toegang tot mogelijke nieuwe leerstof.  Een groot aantal van de toestellen wordt betaald door de scholen zelf. 

 

Als lid van Serviceclub Innerwheel nam ik  dan het initiatief en contacteerde de verschillende serviceclubs met het doel een solidariteitsactie op punt te zetten.  Zowel Innerwheel, Lion’s, Soroptimist, Rotary Nieuwpoort – Westhoek en Rotary Koksijde – De Panne – Veurne leverden met veel enthousiasme en onmiddellijk een substantiële inbreng.

 

Burgemeester Bram Degrieck  en schepen Nicolas Luysen zijn dan ook lid van een serviceclub en de bemiddeling maakt het dan ook een stuk makkelijker.  Ook Kiwanis Diksmuide deed een inbreng voor het secundair onderwijs. 

 

De inbreng van de verschillende serviceclubs wordt mogelijk ook in een intergemeentelijk project aangewend, want ook in de andere gemeenten is er een nood aan computers.  Dat verloopt via het intergemeentelijke project Wintegratie.  Ook in dit project zal het lokaal bestuur De Panne participeren, want ook verschillende kinderen van De Panne gaan naar school in buurgemeenten.

 

Het is hartverwarmend, zelfs het provinciaal bezoekerscentrum De Duinpanne stelt een aantal toestellen ter beschikking in het project om alle kinderen dezelfde onderwijskansen te bieden.

 

In naam van al deze kinderen wens ik iedereen uitdrukkelijk te danken voor hun spontane medewerking, ook onze eigen medewerkers..”

 

Het lokaal bestuur vervult hiermee haar coördinerende rol in de aanpak van de gevolgen van de corona-crisis.