BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

06/05 - TWEEDEVERBLIJVERS 18 MEI of 8 JUNI?


Dat de communicatie iets beter kan, dat weten we ondertussen.  

Met ├ęcht alle begrip voor de moeilijke situatie waarin de hoogste beleidsmakers zich bevinden, maar ik betreur dat crisiscentra visjes smijten om te communiceren met burgers, en bij uitbreiding, met lokale besturen.

De kustgemeenten namen een duidelijk standpunt in betreffende de gewenste datum waarop tweedeverblijvers terug naar hun eigendom kunnen trekken aan de kust.  

Het standpunt werd als advies overgemaakt aan de federale overheid.  De duidelijke tekst van 29 april luidde als volgt (passage):

" (...) Daarom stellen we vanuit de Kustburgemeesters een gefaseerde aanpak voor: 

Als eerste fase stellen we voor om tweedeverblijvers (eigenaars van appartementen, huizen en caravans) en mensen die een lang huurcontract (minstens 1 jaar) hebben terug naar hun tweedeverblijf te laten gaan vanaf 18 mei en er te laten verblijven. (...)"

 

Uiteraard betreft het een advies.  Het zal de federale overheid zijn die knopen doorhakt.

In het persbericht van vandaag, naar aanleiding van de fase 1b, luidt de laatste zin: "de kwestie van de daguitstappen, de tweede verblijven of de vakantiewoningen zal aan de orde komen tijdens de voorbereiding van fase 3 (geschatte datum: 8 juni)". 

(https://crisiscentrum.be/nl/news/afbouw-fase-1b-vanaf-11-mei-uitbreiding-van-de-sociale-contacten-en-opening-van-de-winkels)

Men smijt dus een visje.  Je kan die laatste zin zeer ruim interpreteren.  Enerzijds lees je: tweedeverblijvers, huurders en dagjesmensen zullen allemaal samen mogen komen vanaf 8 juni - dus het minst gewenste scenario.   Anderzijds lees je niet: het is beslist.  Ik hoop, samen met de collega kustgemeenten, dat de datum van 18 mei alsnog wordt aangehouden.

 

Maar eigenlijk zou men dan beter gewoon zwijgen in plaats van visjes te gooien.  Zulke zinnen scheppen verwarring, zorgen voor frustraties en doen mailboxen van burgemeesters ontploffen.  Zulke zinnen zorgen ervoor dat je als burgemeester op vragen moet antwoorden: "ik weet het ook niet mevrouw, het is allemaal wat verwarrend."

 

Ik hoop, samen met de collega kustgemeenten, dat de datum van 18 mei alsnog wordt aangehouden.  Door verschillende groepen gespreid te laten komen, kunnen lokale besturen de juiste maatregelen nemen en kan waar nodig bijgestuurd worden.  Dit standpunt zal ongetwijfeld worden aangehouden op het geplande overleg met de kustburgemeesters komende maandag.