BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

05/06 - HALFWEG?


De corona-tijd begon voor de lokale besturen ergens de eerste week van maart. 

We zijn er dus ondertussen een goeie drie maand mee zoet.  De weken en maanden gingen open en dicht zoals het dagblad tijdens een snel ontbijt.  Ik ging er mee slapen en kwam er ’s nachts van wakker.  ’s Morgens gaf ’t me hoofdpijn.

 

Een enorm veelvragende tijd.  Corona is een alles-opslorpend en energie-verslindend beest.  Voor lokale besturen een gigantische uitdaging.  Je dienstverlening platleggen, medewerkers naar huis sturen, bezorgde burgers bijstaan en informeren en er allen samen ’t beste van proberen te maken, naar godsvrucht en vermogen.  Soms volgden beslissingen intuïtief, soms na uitgebreid overleg.  Hier en daar sloegen we een balletje mis, maar meestal zaten we er boenk op.  Koppig je gedacht doen heeft gerendeerd.

 

Corona is a bitch.  Ik ben ze beu en wil terug overgaan tot de orde van de dag.  Net als u, waarschijnlijk.  Ik wil terug handen schudden en piepers geven aan de vrouwen.

 

 

Na de nationale veiligheidsraad van deze week zitten we op een kantelmoment.  Terwijl voor woensdag niets mocht, behalve hier en daar iets, mag vanaf nu alles, behalve het één en ander niet.

Ik put daar veel courage uit.  Het geeft me hoop.  Maakt me betergezind en ‘t geeft opnieuw een dosis adrenaline.  Ergens is er een klein lichtje aan de eind van de tunnel, toch.

 

De uitdaging blijft groot, maar we zijn ze meester.  Wat moest uitgerold worden, rolt.  Wat moest geregeld worden, is in uitvoering of wordt geregeld.  De zomer mag er stilaan aankomen, we zijn er klaar voor. 

 

De medewerkers van ’t lokaal bestuur De Panne hebben zich de voorbije maanden van hun flexibelste kant laten zien.  Sommigen werden letterlijk van hot naar her gesleurd en kregen andere taken.  Weinig vragen werden onbeantwoord gelaten.  Onze mensen stonden recht en trokken samen aan de kar van onze organisatie.  Chapeau!

 

Ik ben onze medewerkers enorm dankbaar.  Veel van hun werk werd in stilte uitgevoerd, onzichtbaar maar wel broodnodig.  Naast onszelf heruitvinden, stond de burger en de handelaar centraal.

 

Van ingenieur tot poetsvrouw, van algemeen directeur tot maatschappelijk assistent: dank je wel voor de voorbije weken.  We hebben veel van je gevraagd, maar je deed ’t met verve.

 

‘k Ben preus op jullie.  ’t Applaus van vandaag, symbolisch voor ’t gemeentehuis is voor elk van jullie. 

 

Keep up the good work & geniet van ’t weekend!

 

Je burgemeester.