BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

15/11/2021: optimismeratio 515/11/2021

De vierde golf.  Pfff.  Ik heb hier echt geen zin in, en ik vermoed jij ook niet.  Eigenlijk wil ik helemaal niet bezig zijn met diene coronabazaar maar Miss Corona is a bitch en ze heeft ons lelijk bij onze chocodijzen, opnieuw.  De trutte.

 

Onze inwoners hebben veel vragen.  Terechte vragen.  Die heb ik ook.  En op vele vragen kan ik op vandaag niet antwoorden, misschien komt dat nog.  Bij mij wint vandaag de ontgoocheling het van het positivisme.  Morgen is een andere dag en dan zal 't wel weer keren.

 

Ik kan je wel goed proberen te informeren.  Over de cijfers en over de lokale aanpak.  Ik probeer er een eigen interpretatie aan te geven.  Dat is geen wetenschappelijke studie en ik kan er zeker ook wel eens vierkant naast zitten.  De cijfers haal ik uit de zorgatlas en zijn steeds een momentopname.   Met die interpretatie wil ik niet sussen of alarmslaan, ik geef je mee hoe ik de stand van zaken bekijk.

 

De voorbije weken schommelde het aantal positieve gevallen in De Panne rond de 30.  Op zich was dat redelijk stabiel, er leek niet echt een band te zitten tussen de besmettingen, ze kwamen voor onder alle leeftijden, gevaccineerden en niet - gevaccineerden.  We schipperden voorbije week steeds tussen "groen" (geen alert, geen early warning) en "oranje "(early warning).  Een enkele keer zaten we in "rood" (alert).

Eind oktober hebben een week Herfstvakantie gehad en ook vorige week waren er een aantal brug-en feestdagen.  Geen echt stabiele dagen met dagelijkse contacten tussen mensen, misschien maar goed ook.  Ook relatief goed weer, dus veel buitenactiviteiten én nog maar weinig binnen-activiteiten.

 

Vandaag, 15 november zijn er in De Panne 43 gevallen.  Ik denk dat we de voorbije dagen / weken stilte voor de storm hebben gehad en dat we ons de volgende dagen mogen verwachten aan een ferme stijging van de besmettingen.  Uit zowat alle scholen komen er signalen van besmettingen en quarantaines en een pak snotterende mensen zit te wachten op hun testresultaten nadat zij als hoog-risico werden aangeduid.

Bij deze 43 gevallen zit een beetje van alle slag en van alle leeftijden.  Er is geen echte lijn te trekken, behoudens dat één besmetting in het gezin bijna altijd leidt tot de besmetting van het volledige gezin.  Ook tussen de besmettingen lijken vooralsnog weinig verbanden te zijn.  Ik vreesde even voor een ferme opstoot enkele dagen na een groot (en fijn!) feest in De Boare vorig vorig weekend, maar dat blijkt mee te vallen.

Wel opvallend: van die 43 gevallen zijn er "slechts" 7 kinderen van minder dan 12 jaar.  Ik had dat hoger ingeschat.

Op vandaag kleuren we "oranje" maar wees gerust: morgen of overmorgen slaan we knalrood.

 

In de huisartsenpost, waar je je laat testen, is het bijzonder druk.  De medewerkers zitten er op het tandvlees.  We bekijken momenteel enkele pistes om bij te springen.

 

Het lijkt me dat de Vlaamse en Federale overheid de maatschappij opnieuw aan het voorbereiden is op nieuwe maatregelen.  Woensdag komen "ze" terug samen, ons lokaal bestuur wacht alvast die samenkomst af.  De volgende weken hebben we enkele grote activiteiten gepland (Beach Endurance, Vuurfeest, ...) die geheel conform de huidige protocollen gepland zijn.  Als die protocollen wijzigen moeten we opnieuw bezinnen.

 

Mijn besluit: de voorbije weken was het "stilte" voor de storm maar die storm komt er nog aan en dat zal sowieso gevolgen hebben.  We volgen nauw op maar kondigen momenteel geen strengere maatregelen af dan die die vanuit Vlaanderen / Federaal worden opgegeld.  Momenteel.  Mijn optimismeratio op een schaal van 1>10, waarbij 1 zwartdepressief en 10 naïefblindpositief: 5 .