BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

14/12/2021: CIJFERS ZAKKEN NIET SNEL GENOEG

 

De besmettingscijfers zijn in de voorbije dagen licht gedaald.  Terwijl we enkele weken bleven hangen rond een plafond van +- 100 bijkomende besmettingen op weekbasis, is dit cijfer gedaald tot 80-90 bijkomende besmettingen op weekbasis.  Op vandaag zijn er welgeteld 88 personen in De Panne die positief zijn.  Dat cijfer is en blijft te hoog, en dat zint me niet.

Ongeveer 25% van alle besmettingen zijn kinderen uit de lagere school.  Het is en blijft een constante dat, eens de besmetting aanwezig in het gezin, nagenoeg het hele gezin vroeger of later positief test.  Daar gaan vaak elke weken over.  Voorts valt in de cijfers op dat voornamelijk de actieve bevolking besmet raakt, in mindere mate betreft het de oudere bevolkingsgroep.  Logisch ook, want het is uiteraard de actieve bevolking die kinderen heeft én een drukker socialer leven heeft.

Op vandaag zijn in De Panne nagenoeg alle activiteiten in binnenruimtes verboden, behoudens de uitzonderingen bepaald door de Federale Overheid.  Dat is niet plezant en zorgt voor wrevel binnen ons verenigingsleven.  Als we de besmettingen verder en sneller willen doen dalen, dan sluit ik bijkomende maatregelen op maat van ons lokaal bestuur volgende week niet uit.

 

Het belang van de boosterprik kan niet genoeg onderstreept worden.  Het vaccinatiecentrum draait op volle toeren en doet maximale inspanningen, waarvoor dank aan de vele medewerkers.  De streekburgemeesters staan er op dat er ook tussen Kerst en Nieuw maximaal geprikt wordt.  Dit is voornamelijk in het belang van de aanstormende Omnicron - variant, die vele malen besmettelijker blijkt te zijn dan de op vandaag heersende Delta - variant.  Ik heb respect voor andersluidende stemmen, maar weinig begrip.  Enkel een doorgedreven en verdere vaccinatie zal een oplossing bieden.

Het lokaal bestuur nam de beslissing om het zelftesten maximaal te promoten.  Op deze manier worden besmettingen sneller opgespoord en kan je veilig(er) deelnemen aan het sociale leven.  Het lokaal bestuur plaatste een bestelling van 10 000 zelftests, die zullen worden verdeeld via de lokale apotheken.  Elke inwoner kan maximaal één keer per week een zelftest aankopen via de apotheken aan 2.5 eur / zelftest.  Op vandaag kost een zelftest via de apotheek nog 8 tot 9 eur / stuk.  Voor vele mensen is de hoge prijs van een zelftest een financiële barrière die we hierdoor wegwerken.  Van zodra de zelftests worden geleverd en verdeeld wordt de communicatie hiervoor opgestart via de gemeentelijke kanalen en de apotheken.