BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

30/12/2021: OMIKRON ONDERWEG

 

Al enkele dagen, weken worden we rond de oren geslagen met de omikron variant.  Die is besmettelijker en zal dus meer mensen ziek maken - weliswaar misschien minder ziek dan andere viarianten.  Maar: omikron zal een hypotheek leggen op ons gezondheidssysteem.  Men voorspelt een spectaculaire stijging van de besmettingscijfers binnen enkele dagen.

 

Ook voor De Panne lijkt deze stijging ingezet.  Terwijl we rond midden december nog aan 100 bijkomende besmettingen op weekbasis zaten, daalde dat cijfer tot eergisteren 28/12 tot ongeveer 20 gevallen.  Gisteren en vandaag zien we opnieuw een stijging.  Vandaag zijn er 27 gevallen.  Nog niet spectaculair, maar als ik signalen uit mijn kennissenkring ontvang, dan zal dat morgen mogelijks wel anders zijn.

Op onderstaand kaartje zie je duidelijk de evolutie in Vlaanderen.  Groen betekent: "OK", oranje betekent "Early Warning": er is iets aan de hand.  Ook wij zullen morgen oranje of rood zijn.

 

Ook in deze eindejaarsdagen moeten we met z'n allen voorzichtig zijn.  We hebben het geluk dat we nog sociaal contact kunnen hebben: laat 't ons nu niet verbrodden.  Een zelftest is een goeie methode om een groot stuk risico uit te sluiten en met zekerder gevoel aan de dis aan te kunnen schuiven.  Een kleine moeite voor een geruster gemoed.  In De Panne bieden we die aan onze inwoners aan aan 2.5 eur / stuk.  Ook daarvoor moet je 't dus niet laten.  Lees: http://www.depanne.be/nieuwsdetail/2475/lokaal-bestuur-biedt-goedkope-zelftests-aan-inwoners-en-personeel

 

Onze federale en vlaamse politiekers slagen er in om zich in stilzwijgen te hullen na het cultuursector - debacle.   Geen Jambon, VDB of premier te bespeuren, terwijl men er normaliter als de kippen bij is om een scheet te kunnen laten op TV.  Ik erger me daar blauw aan.  Leiderschap en √©√©nduidige communicatie is wat we nodig hebben, geen spelletjes boemannen doorschuiven en ik-kan-niet-reageren-want-ik-zit-in-mijn-villa-in-Toscane - gedrag.

 

Ach jong, dat dit klotejaar maar rap voorbij is.