BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

29/11/2021: AAN HET PLAFOND?

 

In het begin van de voorbije week zijn de cijfers sterk gestegen, tot een maximum van net 100 bijkomende besmettingen op weekbasis.  De laatste dagen is dit cijfer gestagneerd, waarbij er elke dag ongeveer een tiental bijkomen, maar ook elke dag ongeveer een tiental wegvallen.  Dit cijfer is in lijn met de ons omringende gemeenten.

Voor De Panne betekent dat dat elke week ongeveer 1% van onze inwoners positief test.

Gezien de stagnatie in deze hoge cijfers en de nieuwe maatregelen hoop ik dat de cijfers de volgende dagen stabiel blijven of zakken.  

 

Opvallend bij de besmettingen is hoe lang het virus binnen een gezin kan blijven hangen.  Eens een gezinslid besmet, kan het verdraaid lang duren eer het volledige gezin safe is.  Vaak wordt een kind besmet waarna de ouders enkele dagen later ook positief testen, met lange quarantaineperiodes voor de andere gezinsleden als gevolg.  Dat virus uit je gezin buitenhouden is dus superbelangrijk.

Vorig weekend zijn opnieuw strengere maatregelen aangekondigd.  Deze hebben repercussies voor een aantal komende events van ons bestuur, maar ook voor die van verenigingen of bedrijven.  Men wenst duidelijk niet in te grijpen in het private sociale leven (er is geen sprake meer van bubbels, en thuis doe je wat je wil met zoveel als je wil), pas nadien zal blijken of dit een juiste keuze is.

 

Persoonlijk vestig ik hoop op het zelftesten.  Die geven een betrouwbaar resultaat en je kan er jezelf of je omgeving gemoedsrust mee bieden.  Je kan die zelftests halen bij de apotheker en ze zijn makkelijk om te gebruiken.  Mijn inziens zijn ze wel nog te duur dus dat zou beter moeten kunnen.  Het lijkt me dat meer mensen zich regelmatiger zouden zelftesten als het goedkoper zou zijn.  De volgende dagen belijken we als we daar als lokaal bestuur een rol in zouden kunnen spelen.