BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

21 11 2021: NA DE STILTE

 

De voorbije week waren er 67 positieve testresultaten (of verrekend 646 / 100 000 inwoners).  Dat is quasi een verdubbeling op enkele weken tijd.   Het virus wint duidelijk aan kracht en er worden heel wat testen afgenomen waardoor positieve gevallen snel naar boven komen.  Dat lijkt me te betekenen dat mensen hard op hun hoede zijn maar legt tevens zware druk op het testcentrum.  Van die 67 zijn er 15 65+.  Eerdere voorspellingen gaven aan dat de cijfers in Vlaanderen zullen blijven stijgen tot eind december.  Indien dat zo is, dan halen we binnenkort de 100 positieve testen per week, wat toch enorm is.  Ter vergelijking: bij de derde golf spraken we over een tiental besmettingen / week.

Ook in onze buurgemeenten vergelijkbare cijfers: Koksijde 167 / voorbije week (of verrekend 764 / 100 000 inwoners), Veurne 135 (of verrekend 1116 / 100 000 inwoners), Nieuwpoort 90 (of verrekend 773 / 100 000 inwoners).

In totaal zijn er sedert de start van de pandemie nu 837 pannenaars √©√©nmaal of meerdere malen positief getest geweest.  In  relatieve cijfers ten opzichte van de rest van het land is dat "goed".

De besmettingen bevinden zich in alle sectoren van de bevolking en in alle leeftijdsgroepen.   Binnen het gezin lijkt een besmetting zich snel door te zetten, wat uiteraard logisch is.  Ook tussen collega's lijkt het virus de weg te vinden, niet duidelijk in hoeverre deze besmettingen op de werkvloer of bij andere sociale contacten ontstaan - ons lokaal bestuur is de dans niet ontsnapt.  Uiteraard te vermijden want heeft implicaties voor de organisaties.

Dit weekend zijn de nieuwe maatregelen van kracht gegaan.  Die lijken me correct en toepasbaar.  Een aantal organisatoren van activiteiten hebben ondertussen de handdoek gegooid, als lokaal bestuur houden we nog een aantal zaken in beraad.  De wil is er om zoveel mogelijk te laten plaatsvinden zolang de maatregelen goed kunnen worden toegepast en opgevolgd, waar mogelijk ontwikkelen we deze week alternatieve scenario's voor bijvoorbeeld de kerstmarkt.  

Vooral het eet- en drinkgebeuren dient te worden vermeden maar misschien moeten we eens een pintje minder drinken in ruil voor gezelschap in plaats van loneliness en niekstedoenoftebeleven.