BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

15/01/2022: BLIJVENDE STIJGING, MAAR ...

In De Panne zijn op datum van vandaag 1500 besmettingen geregistreerd.  Op een bevolking van een goeie 11000 inwoners is dat ongeveer 14%.  

De voorbije dagen en weken is het aantal besmettingen pijlsnel gestegen.  De voorbije week tierde de omikron - variant welig: 182 bijkomende besmettingen op weekbasis vandaag, dat is ongeveer het dubbele van het gemiddelde in december.  De curve ziet er bangelijk uit.

Elk van ons kent wel ergens iemand die in quarantaine is of die besmet werd.  Het virus staat bij elk van ons aan de voordeur aan te kloppen en 't lijkt enkel een kwestie van tijd eer ook ikzelf of iemand van mijn naasten aan de beurt is.  Je zou bijna durven denken: "laat maar komen, dan is dat ook gepasseerd".  

Gelukkig vallen de symptomen of ernstige gevolgen mee, en dat danken we uiteraard aan de volgehouden vaccinatiestrategie.

De keuze van de federale overheid om eind december niet in een grote lockdown te stappen lijkt de juiste te zijn geweest.  Anders dan in Nederland zijn de bij ons geldende maatregelen op zich lastig maar doenbaar.  Wat niet weglaat dat het voor een aantal spelers harde tijden blijven.  Ik leef mee met de cultuur- en andere sectoren die hard getroffen blijven door sluiting, afgelastingen of aanpassingen aan de programma's.  

De keuze van het lokaal bestuur om in te zetten in zelftesten is goed geweest.  We blijken de enige Vlaamse gemeente die die keuze heeft gemaakt.  Ondertussen werden meer dan 4000 tests via de apotheek verkocht aan 2.5 eur.  We kochten er eind december 10 000 aan en lieten die verkopen door de plaatselijke apotheken, wie ik dankbaar ben voor hun medewerking.  Mogelijks is de stijging in de besmettingscijfers voor De Panne ten dele te wijten aan een verhoogde inzet van zelftests waardoor besmettingen sneller opgespoord worden.  Vele mensen zijn immers besmet zonder symptomen.  Ik kreeg hierover althans een aantal bevestigende getuigenissen.

Het vaccinatiecentrum in Furnevent bereidt zich inmiddels samen met de scholen voor om de 5 tot 11-jarigen te vaccineren.  Mobiele teams zullen op school de kinderen kunnen vaccineren.  Ouders kregen normaliter ondertussen de uitnodigingsbrief thuisgestuurd en kregen bericht van de school wanneer de teams op school zijn.  Een niet te onderschatten logistieke oefening voor het vaccinatiecentrum dat nogmaals haar flexibiliteit bewijst: chapeau voor alle professionele medewerkers en vrijwilligers.  

Persoonlijk ben ik voorstander voor de vaccinatie van kinderen, maar ik respecteer elke keuze van elke individuele ouder.   Het kan niet zijn dat we mensen of kinderen anders gaan bekijken omdat ze wel of niet gevaccineerd zijn en ik veroordeel elk verwijt in dit kader.   Net dàt moet de rijkdom van onze samenleving zijn: dat elk voor zich de keuze kan maken, in eer en geweten.  Ben je overtuigd, doe 't dan.  Twijfel je, informeer je dan goed bij de juiste kanalen en maak dan de keuze.  Wil je niet: alle respect.  

En laat er ons vooral voor zorgen dat onze kleine pagadders zich geen zorgen moeten maken over de gemaakte keuze.

 

't Is gevaarlijk om te stellen dat we d'r bijna van af zijn.  Maar ik ben positief ingesteld en hoop dat we met z'n allen richting een onbezorgder voorjaar en zomer kunnen trekken.  't Zou verdomme deugd doen.