BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

De coup in kindertaal

Wat de gemeenteraad in De Panne heeft beslist, is niet makkelijk uit te leggen.  Wij houden het bij een "staatsgreep".

Aan mijn kinderen heb ik het zo proberen uit te leggen:

 

Papa is burgemeester geworden in 2019, na de verkiezingen van 2018.  Normaal ben je voor 6 jaar burgemeester en dan zijn er opnieuw verkiezingen.  Als de mensen vinden dat je het na 6 jaar goed hebt gedaan, dan kan je misschien burgemeester blijven.  Het zijn dus de inwoners van de gemeente die kiezen of je kan blijven, of niet.

Samen met papa zijn ook schepenen verkozen.  Samen met papa vormen zij "het college van burgemeester en schepenen".  Die mensen werken veel met elkaar samen en moeten elkaar dus goed kunnen vertrouwen.

Papa en de schepenen zijn lid van de gemeenteraad.  In De Panne bestaat de gemeenteraad uit 21 mensen: gemeenteraadsleden.  Papa, de schepenen en de gemeenteraadsleden van ACT!E en Het Plan - B vormen de meerderheid: zij zijn met 11 in de gemeenteraad.  Er zijn in De Panne ook 10 gemeenteraadsleden van de Lijst Burgemeester, die vormen dan minderheid (zij zijn met 10).  Er is in De Panne dus een kleine meerderheid: dat heeft de kiezer zo beslist.

 

Als je de gemeente niet goed bestuurt, en met de leden van de meerderheid heel veel ruzie maakt, is er nu een nieuwe wet waardoor de gemeenteraad een nieuwe burgemeester en nieuwe schepenen kan kiezen.  Maar, dat is enkel geldig als je de gemeente niet goed bestuurt of heel veel ruzie maakt.  De gemeenteraad kan dat ook niet zomaar eventjes beslissen: daar zijn veel regels voor en niet iedereen kan zomaar mee helpen beslissen  om een nieuw bestuur te kiezen.

Papa en de schepenen werken hard om De Panne goed te besturen, en we denken dat we dat ook goed doen.  Er is in De Panne & Adinkerke al veel veranderd en er komen nog heel veel mooie veranderingen aan.  Soms zijn er eens wat kleine discussies, maar da's normaal.  Papa en mama maken ook wel eens ruzie, maar toch kruipen we nog altijd samen in bed, hé?

Wij denken dus dat het niet juist was dat er een nieuwe burgemeester en nieuwe schepenen werd gekozen.  We vinden ook dat de spelregels niet werden gevolgd om die beslissing te kunnen nemen.  Om een nieuwe burgemeester en nieuwe schepenen te kiezen, moet je veel documenten invullen, en niet iedereen mag die zomaar tekenen.  Eén iemand heeft de documenten wel ondertekend, terwijl wij vonden dat die niet mocht hebben gedaan.  We denken dat die meneer zich heeft vergist.  Ook denken we dat een aantal anderen mensen ondertussen beseffen dat ze zich hebben vergist.

 

Omdat we er zeker van zijn dat we gelijk hebben, zijn we nu naar de rechtbank gestapt.  Dat is niet zoals een bank in het park, maar een rechtbank bestaat uit allemaal slimme mensen die de regels goed kennen.  Zij zullen dus bekijken of de spelregels wel goed gevolgd werden.  Omdat die slimme mensen veel documenten moeten lezen en belangrijke beslissingen moeten nemen, kan het eventjes duren vooraleer de rechtbank zal zeggen of het juist was of niet van de gemeenteraad om een nieuwe burgemeester en schepenen te kiezen.  Tot zo lang is papa geen burgemeester meer, is mevrouw Vanheste de burgemeester en zijn er nieuwe schepenen, hoewel wij dit niet eerlijk vinden.

Nu is het dus eventjes afwachten, dus tot de rechtbank ons wel of niet gelijk geeft, wij denken alvast van wel!

 

En ga nu maar rap je kamer opruimen - en veeg die snottebel af.