BRGM BRAM Bram Degrieck - Burgemeester van De Panne

COVIDCIJFERS


We worden langs alle kanten met info naar ons hoofd geslingerd.  Cijfers, vaak in moeilijke tabellen en grafieken, moeten ons duidelijk maken of het nu goed of slecht gaat.  Soms gaat dat gepaard met cowboy-verhalen of pseudo-wetenschap.

Hieronder vind je wekelijks de cijfers van de voorbije week, die haal ik van de zorgatlas Vlaanderen - een officieel kanaal waar openbare besturen hun info kunnen halen om er hun beleid op te kunnen afstemmen.

Ik geef je ook mijn persoonlijke interpretatie van deze cijfers mee.  Da's geen exacte wetenschap, I know, maar ik denk toch een redelijk goed beeld te hebben hoe de pandemie in De Panne evolueert.

 

Wil je zelf ook verder cijfers ophalen?  Dat kan: www.coronafacts.be of www.sciensano.be zijn goeie en betrouwbare bronnen!

 

Aantal besmettingen: aantal nieuwe gevallen in de laatste zeven dagen.

Incidentie: aantal gevallen in de laatste zeven dagen per 100 000 inwoners (verrekend).

Positiviteitsratio: het aantal positieve testen op het totaal aantal uitgevoerde testen, in procent.

Aantal personen in quarantaine: patiënt zelf, familie, wie op reis is geweest, ...

vaccinatiegraad: percentage aantal ingeënte personen +18j (enkel De Panne) - gegevens: VACCINATIETELLER.BE

 

WEEK 12 MEI > 18 MEI

STATUS QUO

GEEN NIEUWS IS GOED NIEUWS!

 

 

 

 

WEEK 04 MEI > 10 MEI

 

Er is licht aan het einde van de tunnel!

Wat doet dat deugd om dat te kunnen zeggen: de cijfers zijn goed.  Het is al geleden sedert september 2020 dat we nog zo'n lage incidentiecijfers gehad hebben.  Houden zo, da's de boodschap.  't Kan immers snel omslaan en de cijfers kunnen bij een lokale besmetting in 1-2-3 terug heel snel stijgen en het duurt verdomd lang eer ze terug gezakt zijn.

Vandaar: er is licht aan het einde van de tunnel, maar 't is nog even stappen!

*: We blijven wat achterop in de vaccinatiegraad.  Ons omringende gemeenten staan iets verder.  Daar kunnen we dan weer NIET content mee zijn.  Ik kan er geen vrede mee nemen als Pannenaars meer het vaccin zouden weigeren dan anderen!  Desnoods kom ik zelf die pikuur zetten 0-; .

 

Een belangrijk cijfer gehaald deze week: in De Panne zijn gedurende de hele coronaperiode 500 positieve tests geweest.

Als we deze cijfers kunnen aanhouden, dan durf ik te stellen dat we op het einde van de coronaperiode een relatief goed rapport zullen kunnen voorleggen.  Maar da's misschien wat voorbarig.

 

Allé, nog ê duwtje!  't Zonnetje schijnt en binnenkort kunnen we weer wat meer!

 

 

ALGEMEEN

Vorige week schreef ik nog: "dju toch".  Vandaag schrijf ik "oef".

Al enkele weken vertonen de cijfers voor De Panne een jojo-effect: ze gaan op en neer met soms grote verschillen per week.  Deze week zit 't opnieuw goed: een incidentie onder de 100 is voor De Panne OK, dat betekent dat we ongeveer op 10 bijkomende besmettingen zitten, verrekend naar een voorbije week.

De incidentie (aantal besmettingen verrekend per 100 000 inwoners) vergelijken tussen gemeenten / steden / regio's / landen is een goeie manier om een beeld te krijgen hoe het er aan toe gaat bij de buren.  Op vandaag is dat voor Koksijde 73, Nieuwpoort 189, Veurne 149, Diksmuide 184, Alveringem 80 en Middelkerke 174.  Vergelijking met een aantal steden: Brugge 97, Gent 201, Antwerpen 209.  Dit zijn allen dalende en hoopgevende cijfers.  Ook aan de andere zijde van de grens zijn de cijfers dalende - zij het trager dan bij ons.

---

 

De vaccinaties zullen de volgende weken volle bak vooruit gaan.  Het vaccinatiecentrum draait de volgende weken op volle toeren met bijzonder hoge aantallen verwachte vaccins.  Het doet deugd te vernemen dat meer en meer prille 60-ers / late 50-ers hun uitnodiging hebben gekregen voor hun 1ste spuit.  Een interessante tool vind je op https://www.laatjevaccineren.be/wanneer-word-ik-gevaccineerd-tegen-corona .  Je kan er makkelijk, aan de hand van je leeftijd bepalen wanneer ongeveer je eerste spuit kan gezet worden.  Let wel: dit zijn richtdata, er moet niet veel verkeerd lopen om deze richtdata te doen veranderen!  Ik zou er nog niet al te veel mijn boontjes op te weken leggen.

De Panne hinkt nog steeds wat achterop in vergelijking met de buren, maar dit lijkt nog steeds toe te wijzen aan het verschil in bevolkingspiramide.  Komt wel OK.

---

Volgende week nemen we een ferme sprong bij de versoepelingen.  De terrassen gaan open.  Mits naleving van de maatregelen door zowel klanten als uitbaters zal dit goed verlopen, dat werd vorige zomer bewezen.

Over het terrasdebacle in Middelkerke druk ik me voorzichtjes uit: de Dedecker one-man show is niet aan mij besteed.  In ruil voor een wat stijgende populariteitscurve kocht de sympathieke collega voornamelijk een dalende collegialiteitscurve.  't Is wat 't is - en morgen zijn we 't vergeten.

 

 

WEEK 21 APRIL > 27 APRIL

ALGEMEEN

Dju toch!  

 

De curves gaan de voorbije twee weken wat alle kanten op.  Vorige week waren er slechts 7 bijkomende besmettingen (op weekbasis verrekend), de dagen nadien is dit ferm gestegen met uitschieters tot 35.  Op vandaag zijn er 27 besmettingen.  Hoewel dit aantal niet extreem is en het zeker geen "uitbraak" betreft, is 27 te veel en daar maak ik me wel zorgen over.  We zijn er nog niet vanaf, van die bazaar!

Enkele maanden geleden zaten we steeds relatief stabiel lang op een laag aantal besmettingen.  De voorbije periode (+- sedert twee weken voor de Paasvakantie) gaan de curves snel op en neer.  Een duidelijk teken dat het virus nog steeds snel verspreidt.

Een aantal besmettingen betreffen grote gezinnen waar alle gezinsleden zijn besmet, en dat cijfert door.  De besmettingen zijn +- 50% in De Panne en 50% in Adinkerke.  't Is wat streng gesteld, maar hier en daar lijken me aantal besmettingen afkomstig te zijn van het niet kordaat reageren bij ziekte van een gezinslid.  Het blijft van bijzonder belang om bij elk signaal van ziekte de dokter te contacteren en jezelf, in afwachting van de resultaten in quarantaine te plaatsen.

Bijkomende vaststelling: anderstalige mensen begrijpen niet altijd even goed de spelregels, wat extra aandacht vraagt van de mensen die de tracing doen.

 

VACCINATIE

De vaccinatiegraad voor De Panne is 34% van de +18-jarigen.  Meer dan 80% van de +65-jarigen kreeg minstens een eerste inenting.  Dat zijn hoopgevende cijfers.  Vanuit het vaccinatiecentrum krijgen we de boodschap dat de volgende weken bijzonder veel vaccins beschikbaar zullen komen, dus die vaccinatiegraad zal gestaag kunnen stijgen.  

In vergelijking met ons omliggende gemeenten hinkt De Panne iets achterop.  Voorlopig gaan we ervan uit dat dit veroorzaakt wordt door de iets lagere gemiddelde leeftijd van onze inwoners, dus die cijfers zouden zich moeten uitvlakken de komende weken.  Momenteel krijgen de eerste 40-65-jarigen hun uitnodiging (volgens leeftijd, dus oudsten eerst).  We verwachten tevens dat we eerstdaags kunnen starten met het Johnson&Johnsen vaccin.  Dit zal ook voor ons een game-changer zijn: 1 spuitje is voldoende.

Belangrijke data wordt momenteel onderzocht: wat is de weigeringsgraad bij de verschillende gemeenten.  Dit is cruciale informatie die we op vandaag nog missen.  Mocht blijken dat in De Panne proportioneel méér mensen "vaccin-pessimistisch" zijn (mensen die weigeren een vaccin te krijgen), dan zullen we als lokaal bestuur op dat vlak een tandje bijsteken.  Ons allen laten vaccineren is de enige juiste weg om uit deze bazaar te raken.

 

Ondertussen krijgt onze toeristische zomer vorm.  Eerstkomende grote activiteit is het EK-voetbal (vanaf +-15 juni).  Op de markt van De Panne hebben we een groot scherm voorzien, maar de kans dat dit zal kunnen plaatsvinden slinkt elke dag (=balen).  De spelregels bepalen dat tegen dan outdoor - activiteiten zullen kunnen plaatsvinden voor 200 personen - maar voor EK voetbaltoestanden wordt dat een moeilijke zaak om de balans kosten / baten in orde te krijgen.  Enfin, ééntje bij de rest, dus.

 

Take care, verzorg jezelf en je naasten goed!

 

 

 

 

WEEK 13 APRIL > 19 APRIL

ALGEMEEN

In het algemeen een goeie daling van de cijfers, zoals gehoopt en verwacht.   Ik blijf graag onder de tien nieuwe dagelijks besmettingen (op weekbasis verrekend).  Dat is goed controleerbaar, maar 't kan rap veranderen. 

Er zijn nog nauwelijks verbanden te trekken tussen de besmettingen, een besmet gezinslid besmet wel meestal de andere leden van het gezin.

 

Binnen onze eerstelijnszone (De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Diksmuide, Alveringem en Middelkerke) komt De Panne wat achterop bij de vaccinatiegraag in vergelijking met de andere gemeenten.  

Het is me niet helemaal duidelijk wat daartoe de reden is.  Die cijfers zullen op termijn wel verevenen, maar remonteren is altijd een stuk lastiger dan meerijden met 't peloton.  Op vandaag is het niet mogelijk cijfers te trekken van het aantal "weigeringen" of no-shows bij onze bevolking.  Er wordt aan gewerkt.  Ik voel echter aan mijn water dat in De Panne wel wat "vaccinpessimisten" zijn en dat baart me wat zorgen.

Dus: laat je vaccineren, 't is de beste manier om uit deze coronabazaar te raken!

 

 

 

 

 

 

 

WEEK 08 APRIL - 14 APRIL

ALGEMEEN

De voorbije week zagen we hier en daar nog wat uitlopers van de besmettingen die konden worden gelinkt aan de gemeenteschool, net voor de Paasvakantie.  Toch wel opvallend dat we die zo lang hebben meegesleurd.  Een aantal mensen testten pas bij de tweede test positief - wat meteen ook het belang van de tweede test aantoont.

De voorbije dagen zagen we heel wat besmettingen bijkomen, tot een 30-tal nieuwe besmettingen gerekend over 7 dagen. Even ging het dus de verkeerde kant uit maar dat lijkt een kortstondig fenomeen te zijn - gelukkig maar.  Als we rond die 10 kunnen blijven draaien is 't relatief OK.

De 14 personen op de lijst komen uit 4 gezinnen.  Van zodra één iemand besmet is binnen het gezin, heeft bijna altijd iedereen het vlaggen.  Er lijken geen verbanden te zijn tussen de gezinnen.

 

PAASPAUZE

Het overlegcomité kondigde gisteren versoepelingen aan.  Goed zo.  Maar, 't is onder voorwaarden dat de cijfers relatief goed blijven en er geen wielen aflopen bij het vaccineren.   

Dat vaccineren draait de laatste dagen op volle toeren.  Honderden mensen krijgen momenteel dagelijks hun spuitje, net 50% van alle Pannenaren boven de 65+ werden ingeënt met een eerste vaccin.  Dat vaccineren komt in orde, zoals eerder gezegd, 'k heb daar vertrouwen in.

 

En dus vanaf 08 mei kunnen we normaliter terug op terras.   Oversizede dame-blanche, perfect gegrilde T-bone en millimeter-juist getapte pint: ik verlang naar je.

 

Het blijft opvallend dat de cijfers in het noorden van Frankrijk toch een pak slechter zijn dan bij ons.  Dàt moeten we sterk in de gaten blijven houden.  Zeker het grenspersoneel van FR > BEL moeten we kunnen screenen.  Ik maak daar komende week werk van.  Verplichte testing voor personeel lijkt me een mogelijkheid, maar moet onderzocht worden.

Zie de onderstaande kaart; die je kan consulteren op www.egts-cegt.eu .  De kaart is simpel te interpreteren: hoe donkerder, hoe slechter.  Kaart is gebaseerd op een 14-daagse incidentie, dus dat kan wat afwijken van "mijn" kaartjes.


WEEK 30 MAART - 5 APRIL

 

Een goeie daling van de cijfers.  Op zich goed nieuws. Het overgrote deel van de besmettingen, gerelateerd aan de gemeenteschool zijn uit de tabellen verdwenen.  We kunnen nu dus al met enige zekerheid stellen dat de schoolactiviteiten terug kunnen opstarten na de paasvakantie.

Maar, er is een maar.  Bij de nieuwe besmettingen zijn verbanden te leggen vanwege sociale contacten tussen gezinnen en families.  Dat is dan weer het minder goeie nieuws.  Toch proberen blijvend te vermijden en maximaal van de buitenlucht profiteren is en blijft de boodschap.

Momenteel schommelen we dagdagelijks tussen de 10-15 nieuwe besmettingen (over een hele voorbije week gerekend), ik zag dat aantal graag zakken onder de tien volgende week.  Deze week is nog te vroeg om een eventueel effect te zien van de Paasvakantie.  Er is minder contact op de werkvloer, scholen zijn gesloten en het verenigingsleven / kinderopvang is streng in bubbels opgedeeld, dus dat zou positief moeten afstralen op de cijfers.

 

In die buitenlucht werden op verschillende locaties basket- en voetbaldoeltjes geplaatst om het buitenleven een extra duwtje te geven.   Fijn dat ze goed gebruikt worden.

In De Panne is veel volk aanwezig, hotels en appartementen zijn relatief goed bezet.  Ook de tweedeverblijvers zijn in grote getale naar De Panne afgezakt en genieten van onze gezonde omgeving.  En gelijk hebben ze - zelden zoveel wandelaars gezien! 

Er zijn een 20-tal horecazaken die raamverkoop aanbieden (eten, non-alcoholisch drinken voor directe consumptie zonder ter plaatse te blijven).  Onder meer door het minder goeie weer geeft dat nauwelijks problemen.  Het is een schrale troost voor handelaars die alsnog een graantje kunnen meepikken en wandelaars met een klein hongertje.  

--

Als nationaal de cijfers goed blijven zakken zit er wel wat beterschap aan te komen, denk ik.

 

 

 

WEEK 25 MAART - 31 MAART

 

Voorbije week noteerden we voor De Panne de hoogste cijfers sedert oktober/november 2020. Begin deze week waren er tot 38 nieuwe besmettingen in de voorbije periode (1 week).

Analyse van die cijfers leerde ons dat 26 van die 38 een rechtstreekse link hadden met de besmettingen in de gemeenteschool (kind, ouder, broer, personeel, ...).

Je ziet dat ook aan het aantal mensen in quarantaine: 91. Hoe meer we besmettingen willen tegengaan, hoe meer mensen in quarantaine moeten. Hoe meer mensen in quarantaine: hoe rapper de "lokale uitbraak" verdampt.

Besluit: we hebben er bijzonder goed aan gedaan om de school kordaat te sluiten, een korte pauze voor het verenigingsleven. Ook deze "afkoelingsweek" voor het onderwijs komt voor ons op een "goed" moment.

Een bijzondere dank voor alle medewerkers en het begrip en medewerking van de (betrokken) ouders. Ik kan me inbeelden dat 't ambetant is om noodgedwongen thuis te moeten zitten.

--

Tussen de overige besmettingen zijn niet echt linken te vinden. Het is opvallend dat er toch mensen besmet raken die écht hun best doen. 't Zit 'm duidelijk in een klein hoekje.

Al even zijn er nauwelijks besmettingen van 65+-ers: goe bezig "jonggepensioneerden" (-;

--

De Paasvakantie staat voor deur, iedereen loopt wat nerveus omwille van overvolle treinen en andere sensationeel nieuws (sic.). We hebben opnieuw alles uit de kast gehaald om de vakantie goed en veilig te laten verlopen.

De zaterdagmarkt is zowat onze achillespees in de corona-aanpak, dus daar hebben we voor volgende weken moeten ingrijpen. Niets leuk aan, 't zal me niet in dank worden afgenomen, maar wel nodig.

De grenzen zijn nog even gesloten, er gelden (nog strengere) maatregelen voor de Fransen de volgende vier weken, dus voor onze cijfers is dat (jammergenoeg) goed nieuws.

Als onze bezoekers nu nog wat hun manieren zullen gebruiken, dan zullen we die Paasvakantie goed doorkomen.

In het vaccinatiecentrum loopt alles zoals het moet. We zien in de cijfers dat de vaccinatiegraad voor De Panne wat achterblijft maar dat komt omdat in de andere gemeenten proportioneel wat meer zorgpersoneel woont. Het goeie nieuws is dat bijna alle 85+-ers uit de streek ingeënt zijn, alsook het overgrote deel van het zorgpersoneel. Die vaccinatie komt wel in orde, 'k heb daar vertrouwen in.

Take care, geniet van de eerste vakantiedagen, kom en leef buiten - ook als 't géén zonnebrand zal zijn tijdens de vakantie.

Vraag ook eens na bij je spreekwoordelijke oude alleenstaande buurvrouw of alles OK is.

 

UPDATE 

WEEK 16 - 23 MAART

 

- Zo zie je maar dat het snel kan gaan.   Ik zeg al langer dat we 't eens of anders gaan vlaggen hebben: wel, 't is van dadde.  'k Heb je ook gezegd dat ik je graag zeg als 't goed is, maar je niet zal sparen van minder nieuws: bij deze:

  • Het aantal besmettingen is verdubbeld, vandaag werden 9 nieuwe besmettingen geregistreerd.

 

belangrijk: uit de eerste testing (gisteren, direct na de sluiting van de school) van een kleuterklas bleek dat 6 van de 22 kleuters positief zijn.  Dat is veel.  Deze cijfers zijn hierin nog NIET opgenomen, dus het aantal besmettingen + de incidentie (aantal nieuwe besmettingen over de voorbije week, verrekend naar 100 000 inwoners) zal zeker nog ferm stijgen de volgende dagen.  Bovendien zal de volgende dagen zal bijkomend getest worden onder kinderen, personeel en begeleiding en zal gepast gecommuniceerd worden.

In ieder geval was het een juiste beslissing om de school PREVENTIEF en kordaat te sluiten.  Courage aan de betreffende gezinnen!

Er is wat commentaar op de koers in De Panne: begrijpbaar.  Dit is een professionele wedstrijd van het allerhoogste UCI - niveau met heel strenge protocollen voor zowel atleten, begeleiders en toeschouwers.  Er is een verbod om aan het parcours de wedstrijd te volgen.  Klinkt wrang, als je moet thuisblijven met je kind of niet mag gaan sporten in de club, dat begrijp ik.

 

Sociale contacten beperken is de boodschap, buiten leven is gezonder dan binnen en ... maatregelen volgen.

Vandaag kondigde de federale regering een P(l)(a)aspauze in: toch een nodige beslissing lijkt me.  Dat heeft wat gevolgen voor ons als openbaar bestuur die we nu in kaart brengen.  Ik leef mee met getroffen handelaars en contactberoepen.  It sucks.

 


 

WEEK 15 MAART > 22 MAART

- algemeen: nog steeds relatief goed, maar stijging verwachtende

 

- Vandaag, 22 maart, werd de gemeenteschool De Leerplaneet gesloten om een mogelijke clustervorming tijdig in de kiem te smoren.  Enkele leerkrachten uit verschillende klassen testten positief.  In samenspraak met de directie, de gemeentelijke crisiscel en diensten en het CLB werd beslist de school PREVENTIEF te sluiten.  Het CLB bepaalt de test- en quarantainestrategie voor de kinderen.  Ook de leerkrachten, poetsdames zullen op onze vraag worden getest.

Op vandaag zijn er GEEN kinderen uit de gemeenteschool positief getest.  De resultaten van de testing van de verschillende kinderen zullen we morgen weten.  Ik vermoed dat die aantallen zullen meevallen.

Geen plezante beslissing uiteraard, maar weloverwogen en in het belang van de bestrijding van de verspreiding van het virus.  Voornamelijk ambetant voor de ouders - temeer we geen opvang kunnen voorzien omwille van dezelfde redenen.  Better safe than sorry, voor de zoveelste keer.  Tot nu toe heeft deze aanpak voor onze gemeente alvast geloond.

Net voor de Krokusvakantie waren er een aantal besmettingen in een school in onze buurgemeente.  Die besmettingen zijn razendsnel overgegaan op verschillende gezinnen in onze gemeente.  Ik ben dat liever voor.

- Een kleine stijging van het aantal besmette personen deze week (van 4 naar 7).  Dat is bijna een verdubbeling, maar lage cijfers verdubbelen uiteraard snel.

- Ook de andere cijfers zijn stijgend (incidentie, aantal Q's) maar blijven nog steeds relatief goed ten opzichte van de streek.  De incidentie in De Panne is nog steeds de tweede laagste van de provincie (zie hieronder, bron: sciensano.be - tabel over 14d).  Maar, tot vervelens toe: dat kan snel veranderen.

Het blijft opvallend dat de kustgemeenten het allen relatief "goed" doen.  'k Heb er nog geen treffelijke verklaring voor, eigenlijk.

 

 

- Ik verwacht ook voor De Panne een stijging de volgende dagen en week.  Daar heb je geen wetenschappelijke studie voor nodig.  

Wat mij opvalt is dat een aantal besmettingen de voorbije weken te wijten zijn aan ... onszelf.  Téveel dichte sociale contacten leiden tot besmettingen, punt.  Wie dat niet graag hoort, too bad.  't Is wat het is.  De volgende dagen en week lijkt me belangrijk: kondigt de federale overheid morgen bijkomende maatregelen aan, of niet - is die derde golf nu een feit, of niet?  Ik vraag je écht de komende dagen / weken extra voorzichtig te zijn.

- Ook het verenigingsleven werd vandaag even "on hold" gezet tot volgende zondag.  Balen, I know.

- Bij de personen in quarantaine vielen me deze week een aantal personen op die terugkomen van op reis / zakenreis / verblijf in buitenlands winterverblijf.  En ook ... tweedeverblijvers die hier komen uitzweten.  Als dat laatste met manieren gebeurt, heb ik er niets op tegen.  'k Zou ook liever bij ons komen uitzweten in plaats van in de stinkende stad (-; 

 

- Take care, volhouden hé

 


WEEK 08 > 15 MAART

 

- algemeen: klein beetje betere cijfers nog dan vorige week, dus een goeie / stabiele evolutie!

- Momenteel 4 nieuwe gevallen in de afgelopen week, waarvan 2 uit hetzelfde gezin.

- er is verder niets te communiceren.  Laat ons ervan uitgaan dat GEEN NIEUWS, GOED NIEUWS is!

- Voor het eerst geef ik u ook cijfers van de vaccinatiegraad van onze inwoners via het Vaccinatiecentrum.  Momenteel zijn 7,9% van de +18j inwoners van De Panne ingeënt.  Cijfers tussen gemeenten vergelijken is niet makkelijk en ook niet nuttig.  Geen enkele gemeente of stad wordt voorgetrokken.  De komende weken wordt het drukker en drukker in het vaccinatiecentrum gezien er meer en meer vaccins beschikbaar komen.  Op zich: ook goed nieuws.

- ik krijg wat vragen of deze cijfers wel correct zijn.  Verbloem ik niets?  Verzwijg ik geen cijfers?  Je kan cijfers steeds zelf nazien op scienscano.be of coronafacts.be .  

Neen: als het goed is, zeg ik het graag.  En als het slecht is, zal ik 't ook zeggen - daar moet je niet mee inzitten.  'k Wil je courage geven, maar 'k zal je ook niet sparen als 't nodig zal zijn (-;  

 

BELANGRIJK: goeie cijfers kunnen "stilte voor de storm zijn": verzorg je goed en blijf de maatregelen respecteren.

BELANGRIJK BIS: laat je niet zotmaken door grote, tierende, wilde krantenkoppen.  Stel je altijd kritisch op bij wat je leest of deelt - zeker als de bron één of andere flutwebsite is.  

Kranten en televisiestations leven met sensationeel nieuws en advertenties.  Moord, sex en brand, weet je wel.  Hoe sensationeler nieuws, hoe meer klikken, hoe meer geld.  VRT.be volgen lijkt me de beste optie - alhoewel die er soms ook ferm weg mee kunnen.  

 week 02 - 08 maart

- algemeen: quasi identieke cijfers als vorige week.  Goed bezig!

- vandaag werden tevens cijfers over het voorbije jaar gepubliceerd.  Daarin wordt mijn stelling bevestigd dat De Panne het relatief bijzonder goed heeft gedaan.  Ik publiceer eerstdaags nog wat cijfers over het voorbije jaar.

- bijzondere constante: geen enkel verband tussen (heel klein aantal) besmettingen in De Panne en het (nog steeds grote) aantal besmettingen in Duinkerke.  Is toch een bijzondere vaststelling, die ik toch deels durf toe te schrijven aan de strenge regels in regio Duinkerke (confinement!).

- tussen de besmette personen is op het eerste zicht geen verband;

- iets minder personen in quarantaine.

- geen clusters of grote families onder de besmettingen / quarantaines.

 

week 23 februari > 01 maart

 

- algemeen: sterke daling van de cijfers.  Een aantal gezinnen waar één iemand de familieleden besmette, zijn niet langer opgenomen.  Dat scheelt direct in de cijfers.  Voorbije week zagen we mogelijks ook de effecten van de afkoelinsgweek in het onderwijs de week voor de Krokusvakantie.

- de incidentie voor De Panne is 44,1. Dat is bij de laagste van de streek.  Het is me niet duidelijk waarom De Panne sedert maart 2020 vaak onder alle gemiddelden blijft.  Goed zeker?!

- Er is geen enkele aanwijzing dat het hoge besmettingscijfer in Duinkerke invloed heeft aan de andere kant van de grens.  De incidentie is er maar liefst +-10 keer hoger als bij ons.  In bumba-taal: in de regio Duinkerke zijn ongeveer tien keer meer besmettingen als bij ons (De Panne).   Best wel een opvallend cijfer.

!!  uw Noordfranse poetsdame of werknemer is niet radio-actief!  Er is geen aanleiding om mensen te stigmatiseren.   Morgen kunnen wij het ook aan onze frak hebben!  Gewoon voorzichtjes en alert zijn is de boodschap!

- Er is geen verband tussen de mensen die bij ons besmet zijn, ik kan er dus ook niets over melden.  Eén geval is te linken aan (hoger)-onderwijs.

- moraal van 't verhaal: goed bezig, houden zo!

week 17 > 23 februari

 

- algemeen: lichte stijging ten opzichte van voorbije weken.  

- vorige week was krokusvakantie.  Het is te vroeg om uit te maken of dit invloed had / heeft op de cijfers voor De Panne.  Week voor de vakantie was afkoelingsweek in het onderwijs, mogelijks heeft dit positief effect op de cijfers.

- bijna tien van de 19 besmettingen zijn rechtstreeks verbonden aan besmettingen in een school in een buurgemeenten.  De (besmette) kinderen lijken het volledige gezin te hebben besmet.

- er is geen directe link met de belangrijke uitbraak van de Britse variant in Duinkerke (FR).  

- slechts een beperkt aantal mensen is in quarantaine naar aanleiding van verblijf in het buitenland, waaronder enkele mensen die professioneel in het buitenland verblijven.

- het overgrote deel van de besmettingen lijkt te ontstaan uit familiale (al dan bubbel-) contacten (bvb op bezoek bij familie gaan).

- geen enkele sprake van enige clustervorming.